AB Inbev, de Belgische biergigant vraagt een dringende heropening van de horeca. Ze stellen 1 april voor als datum om de cafés te heropenen. Zo niet, dreigt er een bloedbad in de sector. Ook in
Beringen berusten de cafébazen in hun lot maar de maat is zeker vol. Het is reikhalzend uitkijken naar het einde van de horecalockdown.
"Persoonlijk heb ik 13 juli voor ogen om open te gaan. Want zeg nu zelf, het EK gaan we nooit op café mogen uitzenden of er gaan strikte regels komen waardoor men de uitbaters weer kan bestraffen als er iets fout loopt. Als we niet mogen uitzenden, kunnen we die maand beter dicht zijn en nog op steun van de overheid rekenen, want op die dagen gaat iedereen gewoon thuis met vrienden voetbal kijken, waar de controle of pakkans minder groot is. Het is natuurlijk erg dat we nu al bijna een jaar moeten overleven zonder loon en de reserves geraken natuurlijk stilaan op. maar van zodra we terug mogen, vliegen we er terug voor 200% in. Moesten we op 1 april al open mogen, ben ik benieuwd onder welke voorwaarden dit zou zijn. Want enkel het terras is niet haalbaar. 's Avonds is het namelijk nog te koud, dus zouden we onze omzet op zaterdag en zondagnamiddag moeten draaien. Maar we zullen wel zien. Ik verwacht voorlopig nog geen spectaculaire versoepelingen voor de horeca", zegt
Wim Everts van het Bierhuis in Koersel.
"Het is inderdaad lang en het begint zwaar door te wegen, niet alleen financieel maar psychisch, vooral het contact met de klanten mis ik. Wij zouden graag terug open gaan maar
wel open blijven maar gezien de huidige besmettingsgraad, heb ik nog vele vraagtekens. Als het dan open gaat, zouden de mensen ook wat vrijer moeten kunnen bewegen, (buiten de maskers dan) want wij zijn niet meer van plan politieagent te spelen. Voor ons zal het terug een nieuwe start zijn vanaf nul. Positief blijven en hopen op een goede evolutie", zegt
Ilse Aerts van café P'Ilske in Paal.
"De moed zakt ons inderdaad in de schoenen. Wij hopen toch in april terug te openen in normale omstandigheden. Dus niet enkel buiten zoals nu al gesuggereerd wordt. Om iets drinken valt dat mee bij redelijk weer. Maar mensen gaan niet buiten eten bij temperaturen van 18 graden. Het is echt noodzakelijk dat we in korte tijd open kunnen gaan. Veel collega’s hebben na de eerste lockdown veel geïnvesteerd om extra plaatsen te kunnen creëren door de afstand die moet behouden worden. Ook wij hebben dit gedaan. Wij hebben €10.000 daarvoor geïnteresseerd: Aankoop van een tent, elektrische verwarming, extra stoelen en tafels, brandveiligheid voor in de tent enz... daarom is het echt nodig dat we open gaan. Zolang we het nog financieel aankunnen, gaan wij door omdat dit onze passie is.... maar het mag wel niet meer te lang duren", zegt
Christophe Pasteleurs van cafetaria Sporthal in Paal.