Deze namiddag vond in Koersel de nieuwste editie van het jaarlijkse
Spirits Inn Beringen-festival plaats.
Geert Conard, bekend als
blogger Double Stranger, maakte voor ons het verlag:
"Voor het eerst streek het evenement neer op deze nieuwe locatie, en dat bleek een schot in de roos. De zaal straalde sfeer uit en was ruimer, waardoor bezoekers zich comfortabeler konden bewegen langs de standen. Lokale en (inter)nationale deelnemers bezorgden de bezoekers een leuke, gevarieerde beurs".
"Bij het binnenkomen wachtte meteen een verrassende primeur: een botteling ter gelegenheid van het twintigjarig bestaan van whiskyclub The Finest Notes, een single grain whisky uit 1991 van de North British Distillery – een mooi eerbetoon aan twee decennia passie voor whisky.
Een vaste waarde op het festival is Ivo Drabs van Wine4You, die ook dit jaar indruk maakte. Als een ware speurneus duikt hij in Franse kelders op zoek naar vergeten vaten cognac. Ik proefde een ware smaakbom: een cognac die maar liefst 100 jaar rijpte op houten vaten. Dat is uitzonderlijk, aangezien de meeste cognacs na enkele jaren worden overgeheveld in grote dame-Jeanne-flessen, waarin ze niet verder rijpen.
Zoals elk jaar bood de beursvloer een boeiende mix van oude, zeldzame én nieuwe bottelingen. Een van de smaakmakers was Young Charly, dat Bruno Simons afvaardigde om hun gamma voor te stellen. Simons, voormalig uitbater van een Antwerpse cocktailbar, weet duidelijk waarover hij praat. Bij zijn stand maakte ik kennis met Raasay, een voor mij nog niet bekend merk uit de regio rond Skye. Deze distilleerderij vormt een interessante tegenhanger voor het nabijgelegen Talisker – amper 20 mijl verderop.
Ook op Berings vlak was er nieuws. Jeroen Aerts, die eerder al naam maakte met zijn Appelstook (een soort Calvados) en Bierbrand, stelde zijn eigen Black Creek Whisky voor. Na drie jaar en één maand rijping in een ex-Bourbonvat mag deze spirit nu ook officieel ‘whisky’ heten. Het resultaat is een fruitige whisky met een fris zuurtje en een mooie, lange afdronk. De eerste batch is alvast een schot in de roos. Ook burgemeester Thomas Vints kwam een drammetje meeproeven van deze primeur.
En het blijft niet bij deze eerste batch: volgend jaar volgt een nieuwe botteling, gerijpt op een totaal ander type vat. Een veelbelovende vooruitblik, net als het festival zelf, dat volgend jaar natuurlijk ook gewoon terugkeert", vertelt Geert Conard.