De
Vlaamse sportfederaties trekken aan de alarmbel en schreven een open brief gericht aan
minister Frank Vandenbroucke. Initiatiefnemer is Koen Umans, voorzitter van de Vlaamse Sportfederatie, de koepel van alle Vlaamse sportfederaties in Vlaanderen. Alle grote sportfederaties van Vlaanderen hebben de brief ondertekend. De clubs in Vlaanderen zitten immers met de handen in het haar. Zonder snelle actie is de federale regering goed op weg om de Vlaamse sportverenigingen met een financiële kater op te zadelen. Vanaf 1 januari 2021 dreigen onze clubs het werk van duizenden coaches, lesgevers, scheidsrechters en juryleden niet meer via het statuut van het verenigingswerk te kunnen vergoeden.
"Als de politiek deze maand niet tot een oplossing komt, wordt de zakcent die deze helpende handen krijgen in ruil voor hun passie en engagement anders berekend. Dat betekent dat verenigingen al snel 30% extra aan sociale en fiscale bijdragen zullen moeten betalen op de uitkeringen aan Jan de arbiter, Conny het judo-jurylid, of Mo de zwemcoach. Dat is een ongeziene uppercut voor het merendeel van onze clubs. Ik vrees dat de Vlaamse sportsector dan noodgedwongen enorm aan kwaliteit inboet vanaf 1 januari. Gediplomeerde coaches en scheidsrechters zullen massaal afhaken zonder een duidelijke, legale vergoeding. Tenzij clubs, die na het coronajaar al op hun tandvlees zitten, de rekening doorschuiven naar hun leden. Zonder nieuw statuut is het kiezen tussen de pest en de cholera: willen we het risico lopen onze kinderen naar een sportclub te sturen waar er een tekort aan trainers en coaches is om een kwalitatieve opleiding te garanderen? Of zijn we bereid om gezinnen voor hun sportende kroost honderden euro’s extra lidgeld te laten betalen voor een seizoen gezond sporten?", zegt Umans.
Ook
Tijs Lemmens, schepen van sport en actief bij twee sportclubs kent het probleem.
"Ik vind dit een terechte opmerking. Men heeft enkele jaren geleden hier fors op ingezet om de vergoedingen aan medewerkers uit het zwarte circuit te halen. Als deze procedure wijzigt en dat is zonder bijkomende beslissing het geval, dan kan je als sportclub of vereniging in het algemeen geen kant meer op. Want terug naar het zwarte circuit is geen optie aangezien de structuren nu duidelijk zijn. Men weet dit al lang en toch onderneemt men geen actie. Deze mening is dezelfde ongeacht welk petje ik op zet", zegt Tijs Lemmens, schepen van sport, voorzitter van 't Buitings Volkstoneel, sportlid bij Limburg Shotguns en TPC Koersel.
Ondertussen hebben vele sportclubs het
financieel moeilijk. 2021 was een rampjaar zonder kantine en zonder eetdagen of andere activiteiten. Er worden nu nog volop wafels of kerstpakketten verkocht maar veel soelaas zal dit niet brengen om de kas nog te spekken.