Naast Stad Genk gaan nu ook de
stad Beringen en de regio Zuid-Limburg samen met lokale partners de uitdaging aan om op lokaal niveau een
Leerecosysteem uit te bouwen. Dat is een lokaal samenwerkingsverband dat leerkansen biedt aan jong en oud om hun talenten te ontwikkelen in de eigen vertrouwde omgeving. Met deze leerecosystemen wil Vlaams minister van Werk Jo Brouns samen met Europa verder werk maken van de doelstelling om tegen 2030 elke Vlaming aan het leren te krijgen en op die manier te komen tot een permanente leercultuur. "In onze stad krioelt het van talent. Dat zien we in grotere initiatieven maar ook – dagelijks – in kleine acties. Er is jammer genoeg ook talent dat niet wordt aangeboord of geen zuurstof krijgt. Om onze ambitie ‘Beringen, talentenstad’ waar te maken, zetten we op een oude scholensite Lutgart verrassende kruisbestuivingen op: tussen jong en oud, tussen scholieren en ondernemers, tussen artiesten en technici, tussen zorg en cultuur. Stuk voor stuk nieuwe menselijke verbindingen die zullen zorgen voor creativiteit en innovatie", zegt
burgemeester Thomas Vints.
In Beringen engageren de Stad Beringen en Arktos zich om samen met een creatief onderneemster een andere visie op leren in de praktijk te brengen.
"De Lutgart site in het centrum van Beringen vormt het hart van het leerecosysteem en wordt de plek waar eerste acties en experimenten plaatsvinden. De oude schoolsite wordt sinds 2020 tijdelijk bewoond door diverse initiatieven. Ontmoeting, ontwerpen, werk, zorg en ontspanning komen er samen. Met ook de scholencampus Spectrumcollege, het winkelcentrum en de bibliotheek in de nabijheid wordt het stadscentrum een hotspot voor talentontwikkeling. Wat start op de Lutgart site moet uitgroeien tot een innovatieve praktijk die mensen connecteert met andere actoren en wijken in de stad", zegt Vints nog.
Dit project past in de ambitie van de stad om van Beringen een talentenstad te maken. Naast de Europese financiële steun engageert de Stad Beringen zich ook zelf met 50% cofinanciering.