Alle stedelijke diensten doen inspanningen om het
zwerfvuil in Beringen terug te dringen. Drie ploegen van de stedelijke werkplaatsen zijn
dagelijks op pad om zwerfvuil en afval te verwijderen. Ook worden straatvrijwilligers ingezet om het afval in diverse wijken en straten op te ruimen. Indien bij deze acties aanwijzingen worden gevonden van de dader, wordt door de politie PV opgemaakt en overgemaakt aan het parket en worden de opruimkosten – met een minimum van 250 euro - door gefactureerd aan de vervuiler.
In 2014 werden
9 sluikstorters gepakt en kregen een aanslagbiljet in kader van de gemeentebelasting voor een totaalbedrag van meer dan 2.500 euro.
Roel Plessers, milieudeskundige van de stad Beringen: "We stellen echter vast dat tweederde van de overtreders niet woonachtig is in onze stad, zodat de door ons gevoerde sensibilisatie hierop weinig tot geen invloed zal hebben.
Naast het repressieve luik wordt er ook ingezet op sensibilisatie van de bevolking en dat vanaf jeugdige leeftijd, zoals de straat.net actie van Limburg.net van eind maart 2015. 1.261 leerlingen van 10 Beringse scholen en 305 deelnemers van 9 Beringse verenigingen ruimden in totaal 208 km wegbermen op. Op deze afstand werd in totaal 1.520 kg restafval en circa 400 kg PMD ingezameld en afgevoerd. In ruil hiervoor krijgen zal een totale subsidie van 3.848 € subsidies worden uitgekeerd.
Burgemeester Webers is ook voorstander om
statiegeld in te voeren op blikjes en plastiek flessen.
"Als bestuur zijn we voorstander van de plannen van de regering om statiegeld in te voeren voor blikjes en plastieken flessen. Dat zal naar alle waarschijnlijkheid een gunstig effect zal hebben op de hoeveelheid zwerfvuil".