Stad Beringen blijft inzetten op een aantrekkelijke, groene en biodiverse publieke ruimte. De handelskernen, strategische locaties en openbare domeinen worden dit jaar op een
vernieuwende en milieuvriendelijke manier verfraaid. De stad kiest voor duurzame beplanting, bloembollen en innovatieve groenconcepten die niet alleen het straatbeeld verfraaien, maar ook ecologisch verantwoord zijn. Dit moet zorgen voor minder werkdruk en minder afval.
De vijf handelskernen van Beringen worden elk jaar opgefleurd met een ruime variatie aan bloemen. De bloembakken dragen niet alleen bij aan een gezellige en kleurrijke publieke ruimte, ze spelen op sommige locaties ook een rol in de verkeersgeleiding.
Begin mei heeft de aannemer de voormalige beplanting verwijderd. Planten die nog in goede staat waren, zoals Skimmia, worden geïntegreerd in de bestaande beplanting van de begraafplaatsen.
“We kiezen bewust voor een functionele én esthetische invulling van onze handelskernen”, verklaart schepen van Openbare Werken, Publieke ruimte & Groen, Jessie De Weyer.
“In tegenstelling tot vorige jaren, waarin vooral éénjarige zomerbloeiers het straatbeeld bepaalden, kiezen we dit jaar voornamelijk voor vaste planten en siergrassen. Deze worden gecombineerd met bloembollen die volgend voorjaar voor extra kleur zorgen. Door het weglaten van de seizoenwissel ontstaat een duurzamer onderhoudsmodel met minder afval en lagere werkdruk.”
Bloembollenproject in het najaar: kleurrijk en ecologisch
Naast de bloembakken voorziet de stad ook in een specifiek bloembollenproject in het najaar. De bloembollen worden op grotere schaal aangeplant op strategische locaties, zoals recent nog bij de brug van de Paalsesteenweg. Dit project kadert binnen de campagne #ByeByeGazon, waarbij minder gemaaid wordt en de natuur meer ruimte krijgt.
“Bloembollen zorgen voor een natuurlijke bloemopvolging van februari tot mei. Dat is niet alleen mooi voor het oog, maar ook waardevol voor bijen en andere insecten”, verduidelijkt schepen Jessie De Weyer.
“Om de bloembollen voldoende te laten ontwikkelen, maaien we pas twee maanden na de bloei. Dat is minder werk én meer natuur.”
Sierlijke accenten met bloemenspiralen
Hoewel de focus ligt op duurzame beplanting, blijft er ook ruimte voor fleurige eyecatchers. Op enkele strategische locaties worden nog steeds éénjarige planten ingezet in de vorm van bloemenspiralen. Deze kleurrijke blikvangers zorgen voor een levendig en aantrekkelijk stadsbeeld op plaatsen met veel passage of toeristische waarde.
“Met deze mix van vaste planten, bloembollen en gerichte toepassing van éénjarigen combineren we duurzaamheid met esthetiek. De plantjes staan nog maar net in de bakken en zijn dus nog klein. Nu geven we ze de tijd om sterk bij te groeien. Zo maken we van Beringen een nog mooiere, groenere en aangenamere stad om in te wonen, te werken en te winkelen”, besluit schepen Jessie De Weyer.