12 Limburgse gemeenten, waaronder Beringen, kunnen beroep doen op de provincie Limburg voor gegevensuitwisseling op vlak van wonen. Dit werd vastgelegd in een verwerkersovereenkomst om de efficiëntie en veiligheid en privacy inzake GDPR te garanderen. Door deze nieuwe samenwerking kunnen zowel de lokale besturen als de provincie in de toekomst een gerichter woonbeleid in de steigers zetten.
Gedeputeerde Inge Moors (CD&V): “De provincie Limburg en de Limburgse gemeentebesturen kennen heel wat uitdagingen op gebied van wonen: er is de demografische evolutie, de bevolking groeit en vergrijst. Het aantal huishoudens groeit vooral omdat er steeds meer alleenstaanden en eenoudergezinnen zijn. De nood aan aangepaste woonvormen stijgt elk jaar en vraag en aanbod van de woningmarkt zijn niet altijd in overeenstemming. Het aanbod aan betaalbare woningen moet uitgebreid worden en de wachttijden voor een sociale woning zijn te hoog.”
De stad Beringen is één van de eerste stadsbesturen die onmiddellijk aan de slag gaat om de nieuwe mogelijkheden te exploreren.
“Uiteraard stappen we graag mee in deze samenwerkingsovereenkomst. Onze stadsdiensten willen de data meteen gebruiken voor een
innovatieve projectaanpak voor woningrenovatie in de mijncité binnen het masterplan ‘Beringen Mijn 2050’. Als stadsbestuur willen we met behulp van het masterplan een krachtig vehikel creëren om op een geïntegreerde manier te werken aan de toekomst van dit gebied. We zetten in op 5 strategieën: ‘samen renoveren’, ‘publiek domein als hefboom’, ‘verenigbaarheid erfgoed en vernieuwing’, ‘mobiliteit als ruimtelijk structurerend’ en ‘cité als proeftuin voor klimaatbestendig samenwonen’. Met behulp van de nieuwe data-inzichten kunnen we bijvoorbeeld veel sneller beschikken over de correcte eigendomsstructuur van de wijk en kan het aangestelde studiebureau hier alvast onmiddellijk rekening mee houden, zowel in uitwerking als in beleidsadvisering,” zegt
burgemeester Vints.