Stad Beringen gaat inwoners die langdurig ziek zijn en een leefloon ontvangen activeren zodat ze opnieuw aan het werk kunnen en weer actiever gaan deelnemen aan het sociale leven. In samenwerking met Track Abilities, een organisatie gespecialiseerd in de re-integratie van langdurig zieken, biedt de sociale dienst van stad Beringen trajecten aan waarin mensen met een leefloon begeleiding en ondersteuning op maat krijgen, zodat ze stap voor stap weer in beweging komen. Er worden dit jaar zes trajecten voorzien waarvan de eerste drie in het voorjaar van start gaan. De focus van dit project ligt op wat mensen wél nog kunnen en hun talenten, in plaats van op de beperkingen die er zijn.
In het kader van het
Lokaal Activeringspact krijgen langdurig zieken die een leefloon ontvangen de kans om deel te nemen aan een activeringstraject. Hiervoor werkt de sociale dienst samen met Track Abilities, een expert in het beperken van ziekteverzuim en het begeleiden van langdurig zieken naar re-integratie. Concreet zullen ze de sociale dienst ondersteunen in het maken van een objectieve screening van wat mensen wel of niet meer kunnen, waarbij ze kijken naar wat er schuilt achter een ziektebriefje en of dit noodzakelijk moet betekenen dat geen enkele vorm van werk nog haalbaar is. Het traject richt zich op talenten en mogelijkheden, dus op wat mensen wél nog kunnen in plaats van op hun beperkingen. Dit sluit aan bij het beleid van de federale regering, die langdurige werkloosheid wil terugdringen.
"In januari ontvingen 193 inwoners een leefloon en kregen 32 anderen een gelijkaardige vorm van financiële steun", zegt schepen van Talent en Activering Ann-Sofie Vanoverstijns.
"Veel van hen hebben al lange tijd geen actieve rol meer in de samenleving. Door hen stap voor stap te begeleiden en te omringen met een netwerk dat in hen gelooft, helpen we hen opnieuw op weg in het sociale leven. Dit kan via vast werk, maar ook via vrijwilligerswerk, opleidingen of sociale activiteiten zoals een kookles.”
Langdurig ziek zijn kan ervoor zorgen dat mensen het geloof in hun eigen talenten verliezen. Ze raken geïsoleerd en missen kansen om hun krachten te (her)ontdekken. De nieuwe trajecten helpen hen om op hun eigen tempo en volgens hun eigen noden opnieuw in beweging te komen. Deelname gebeurt steeds vrijwillig en met toestemming van de cliënt.
Niels Goyens van Track Abilities benadrukt: “Wij geloven rotsvast in het inzetten op iemands mogelijkheden. We kijken samen hoe mensen weer in hun kracht kunnen komen en hoe ze drempels of beperkingen kunnen overwinnen. Onze focus ligt niet op wat niet meer lukt, maar op hoe iemand weer een actief leven kan opbouwen.”
De stad investeert ruim 7.000 euro in deze trajecten. Dit omvat onder meer een intakegesprek en een assessment per deelnemer, zodat elke persoon een begeleiding op maat krijgt. De eerste drie trajecten starten dit voorjaar, met nog drie extra trajecten later in het jaar.
Met dit project zet Beringen in op een positieve en duurzame activering van haar inwoners. Door te focussen op kansen en talenten in plaats van beperkingen, helpt de stad mensen om opnieuw hun plaats in de samenleving in te nemen.