Op
Internationale Vrouwendag, woensdag 8 maart, huldigde stad Beringen haar eerste vrouwelijke straatnaam in en brengt hiermee een eerbetoon aan
Maria Jacobs-Colemont. Zij zette zich onder meer in voor het gemeenschapsleven, zetelde als eerste vrouw in de gemeenteraad en het schepencollege en hielp kinderen na de ramp in Tessenderlo.
De recent aangelegde straat in het binnengebied Roerdompstraat – Molendijk – Zandstraat – Nachtegaalstraat draagt als eerste straat in Beringen de naam van een vrouw. Toch is de naam van haar man mee opgenomen, ze was immers gekend als madammeke Jacobs, leraar van het Sint-Jozefscollege. Maar ondanks de verwijzing naar haar man, staat Maria symbool voor emancipatie.
"Het is dan ook op Internationale Vrouwendag, extra betekenisvol om deze straat in te huldigen", zegt schepen Ann-Sofie Vanoverstijns.
De inhuldiging ging ook gepaard met de onthulling van een beschilderd elektriciteitskastje volledig in het teken van Maria.
“Daarvoor deden we een oproep naar lokale kunstenaars. Cecile Agten en Nanouchka Despiegeleer combineerden verschillende elementen die verwijzen naar deze bijzondere vrouw, met als kers op de taart ook een mooi portret van haar. Met dit kastje tellen we ondertussen 52 beschilderde kastjes in het kader van Tour Artistiek Beringen", zegt schepen van Cultuur An Moons.
Wie was Maria Jacobs-Colemont?
Maria maakte deel uit van het nationaal bestuur van de Bond van Grote en Jonge Gezinnen (de huidige Gezinsbond) en was de initiatiefneemster van de eerste Verbruikersclub in Vlaanderen. Zo hielp ze Beringse vrouwen bewuste consumenten te worden. Daarnaast was ze stichtend lid en secretaris van CMBV Beringen (Christelijke Middenstands- en Burgervrouwen), het huidige Markant.
Voor Beringen heeft Maria veel betekend. Ze zetelde 24 jaar lang als eerste vrouw in het stadsbestuur, zette haar schouders onder de eerste toeristische dienst, de Midzomerdagen, de Bruegelstoet, 5x Beringen, de Drieprovinciënroute en de Beringse borrel, het Beerke.
Bij haar thuis in de Hoogstraat kreeg iedereen, ongeacht rang of stand, een warm welkom. Op de keukentafel was er naast taart en koffie ook plaats voor kleine persoonlijke en grotere maatschappelijk problemen. Vele jonge plaatselijke kunstenaars zoals Ludo Laagland, Staf Beerten, Jan en Lisette Hoogsteyns, Frans Van Immerseel en Louis Verbeeck waren hier kind aan huis.
Na de inhuldiging van de straat en het kastje was er tijd voor taart en koffie in buurthuis Steenveld. Daarvoor nodigde de stad onder meer de familie en de vrouwencontactgroep uit. Die laatste ondersteunt dit initiatief en gaat op zoek naar vrouwen die nieuwe straatnamen kunnen sieren. (foto's Jean Beerten)