De laatste jaren ontvangt de stad meer en meer klachten over
hinder veroorzaakt door bladluizen in de laanbomen. Voornamelijk zomereik en de kleinbladige linde hebben te lijden onder de plaag.
Als bomen worden geïnfecteerd door bladluizen ontstaat bij de omwonenden vaak ergernis. Bladluizen veroorzaken niet enkel zuigschade aan bladeren, maar produceren ook honingdauw. Dit kleverige goedje komt op auto’s, bankjes en terrassen terecht, en veroorzaakt er hinder. Honingdauw vormt bovendien een voedingsbodem voor roetdauwschimmels die de sierwaarde van bomen sterk verminderen.
Vermits de stad Beringen geen pesticiden meer mag gebruiken, groeide de nood aan een alternatieve methode om de plaag onder controle te houden.
"Hierbij werd de hulp ingeroepen van
HOGENT (Hogeschool Gent) die ondersteuning en begeleiding biedt bij deze alternatieve vorm van plaagbeheersing. Aan HOGENT loopt op dit ogenblik een praktijkgericht onderzoek naar natuurlijke beheersing van bladluizen met natuurlijke vijanden.
De hoofddoelstelling van het onderzoek is kennis vergaren om bladluizen in de groensector op een duurzame, milieuvriendelijke manier te beheersen", zegt
schepen Jean Vanhees.Dat kan door het uitzetten van natuurlijke vijanden zoals gaasvliegen. Bij de stad Beringen wordt dit project al op kleinere bomen uitgetest, maar nu ook voor de eerste keer op grotere bomen. De hoogte van de bomen varieert tussen de 4 en 25 meter. Vorige week werden een aantal bomen in de Stadionlaan, Heppensesteenweg, Gaston Oomslaan, Koersel-Dorp, Markt en bij O.C. de Buiting met deze techniek behandeld.