In opdracht van het
Woonplatform Limburg heeft de
Faculteit Architectuur en Kunst van de UHasselt een onderzoek gedaan in de
wijk Kolmen in het centrum van Beringen om na te denken over woonwijken in de toekomst. Gisteren stelden de studenten hun masterplan voor.
"De wijk Kolmen is een rustige en groene maar tegelijkertijd ook een geïsoleerde woonwijk tussen het centrum van Beringen en de vallei van de Helderbeek. De bouwmeesterscan opgemaakt door Buur, ziet Kolmen als een belangrijke groene (en trage) verbinding vanuit het centrum en het station naar de beekvallei. In het centrum werd de laatste jaren heel wat verdicht maar er is nog amper groen aanwezig. De nabijheid van de beekvallei is niet voelbaar en zichtbaar in het straatbeeld.
UHasselt Faculteit Architectuur en Kunst ondersteunt de sociale huisvestingsmaatschappij in het uitstippelen van een geïntegreerde klimaattransitie in de wijk. We kijken hierbij zowel naar verduurzaming van het sociale huurpatrimonium als het private patrimonium, de publieke ruimte en het beheer ervan. SAAMO heeft een traject lopen in de wijk rond zorgzaamheid. Er wonen vele eenoudergezinnen en alleenwonenden. Bewoners ervaren Kolmen als een aangename buurt maar klagen over de gebrekkige fietsinfrastructuur en inrichting van de pleintjes en parkjes", zegt
Barbara Roosen van de Uhasselt.
Met enkele kleine ingrepen werd een pleintje heringericht zodat het groener, groter, gezelliger en extra verkeersremmend is.
"We hebben extra speelplekken gecreëerd voor de kinderen en in het midden hebben een ontmoetingsplek met barbecue gemaakt. UIt ons onderzoek zagen we dat hier al stoelen van de bewoners stonden. We hebben daarop in gespeeld en extra stoelen geplaatst", zegt één van de studenten trots.
Het project kreeg de steun van de KBMBE (Kantonale Bouwmaatschappij Beringen) en de Uhasselt. De studenten brachten zelf ook veel materiaal aan zodat het resultaat uiteindelijk relatief goedkoop was. Het masterplan van de studenten werd gisteren voorgesteld aan de buurt.
"Het is jammer dat er vandaag niemand is van het stadsbestuur. We hadden ons project graag getoond en gevraagd om de cirkels die we op straat gemaakt hebben, te laten liggen", zeggen de studenten een beetje teleurgesteld.
Bert Cox van KBMBE is alvast enthousiast over het werk van de studenten.
"We nemen dit zeker mee. Veel van onze wijken moeten gerenoveerd worden en extra groen zoals hier is absoluut een meerwaarde. Daarnaast hebben we nog grote uitdagingen op het gebied van energie. Alle nieuwe woonprojecten hebben al zonnepanelen maar ook onze andere woningen zullen we energiezuiniger gaan renoveren", zegt Bert Cox tot slot.