Özlem Uyar uit Bilzen heeft dit weekend tijdens de Arts, Crafts en Designbeurs in het
Xpand in Paal een gezellige cube ingericht waar ze jullie graag ontvangt en meer uitleg geeft over het project #sultane. Özlem is de schrijfster van het boek 'De ware sultanes' en werkt nu ook aan een theatervoorstelling gebaseerd op haar boek. Hiermee hoopt ze langs de scholen te kunnen trekken. Wij hadden een toffe babbel met een toffe sultane!
Hoe is het boek ontstaan?
"Ik ben een Belgische, hier geboren en ben een moslima met Turkse roots en met deze combinatie ondervond ik toch heel wat problemen en frustraties toen ik opgroeide. Vooral na mijn scheiding, zes jaar geleden merkte ik dat mensen mij heel dikwijls als een soort tweedehandsmateriaal bestempelden. En ik wilde me daarbij niet bij neerleggen. Ik ben zoveel meer dan een gescheiden vrouw. Ik ben dan gaan nadenken en gaan zoeken naar het idee of de stelling dat het eigen is aan de Turkse cultuur dat vrouwen onderdrukt worden. Ik ben gaan kijken doorheen de Turkse geschiedenis, godsdienst en cultuur met de vraag: is dat wel zo?
En wat waren de conclusies?
"Ik vond bijvoorbeeld dat onze profeet getrouwd was met een gescheiden vrouw. Waarom bekijken mensen mij dan anders? Ik heb het boek 'De ware sultanes' genoemd omdat in het Ottomaanse tijdperk de vrouwen samen met de sultans regeerden. Zij correspondeerden met de Engelse koningin, zij stemden wetten, kortom het waren straffe vooruitstrevende vrouwen in die tijd. In de geschiedenis hebben de Turkse vrouwen nog voor de Europese vrouwen stemrecht gekregen. Als ik dan kijk naar al die sterke vrouwen in de Turkse cultuur, als ik kijk naar de vrouwen van de profeet, dan stel ik me de vraag waarom we vandaag in hokjes worden gestoken. De sultanes hebben de weg vrijgemaakt voor de kansen die we vandaag hebben".
Het boek wordt nu ook een toneelstuk?
"Het is een soort sneeuwbaleffect geworden en het is een belangrijk topic dat ik heb aangesneden. Eerst ben ik begonnen met foto's te maken van mannen en vrouwen met hastag
#sultane om die positieve boodschap te verspreiden. Vanuit de stad Bilzen heb ik dan een subsidie gekregen om samen met de dienst cultuur een theaterstuk uit te werken. Hieraan gaan verschillende inwoners van de stad aan meewerken. En we willen ook een schoolverstelling maken. Ik ga ook samen met Amanda van het Xpand hier in Paal een sweaterlijn lanceren met onze slogan. We gaan dan zoals in Genk sultanshtijl maken!", lacht Özlem.
Je kan Özlam vandaag en morgen ontmoeten in het Xpand, Tervantstraat 2 in Paal. Inkom 3 euro. Open van 12u tot 19u En dat geeft meteen ook toegang tot een mooie artistieke beurs.