Uit de resultaten van het eerste
biomonitoringsonderzoek dat werd uitgevoerd in Beringen blijkt dat het aantal dioxines in kippeneieren boven de Europese norm ligt. Het eten van scharreleieren wordt daarom het liefst beperkt.
Bewonersgroep Leefbaar Tervant vroeg door de komst van de afvalverbrandingsoven om een follow-uponderzoek naar de luchtkwaliteit via biomonitoring. Stad Beringen stemde hiermee in en schakelde Toxicowatch in om een nulmeting uit te voeren.
“Deze vond plaats in oktober 2019, voor de ingebruikname van de afvalverbrandingsoven in september dit jaar. In 2021 en 2022 vinden er vervolgmetingen plaats om de evolutie van de luchtkwaliteit in kaart te brengen.Het onderzoek werd op 8 locaties in Beringen uitgevoerd op eieren van particuliere kippenhouders. Tijdens het scharrelen nemen kippen immers neergedwarrelde stoffen uit de lucht op, net als eventuele dioxinen en pcb’s. Deze stoffen lossen op in vet en cumuleren bijgevolg in het eigeel", legt
schepen van Milieu Tijs Lemmens uit.
Op 6 van de 8 locaties wordt de norm van 2,5 picogram dioxinen toxische equivalenten per gram vet (TEQ/g) overschreden en één locatie zit boven de actielimiet van 1,75 pg TEQ/g. Eén locatie voldoet wel aan de Europees vastgestelde eisen voor veilige consumptie van particuliere kippeneieren. Op het vlak van pcb’s, polychloorbiphenylen, liggen de resultaten wel onder de grenswaarden van maximaal 40 nanogram per gram vet.
“Deze resultaten liggen in lijn met eerdere onderzoeken in België. Daarom volgen we het advies van gezondheidsorganisatie Logo Limburg op rond kippeneieren van eigen kweek: voor kinderen tot 12 jaar maximaal
één ei per week en twee eieren per week voor personen ouder dan 12. Voor eieren uit de winkel hanteert Vlaanderen 6 eieren per week", zegt schepen Lemmens nog.
Leefbaar Tervant is zeer tevreden over de aanpak van het huidige stadsbestuur, zo vertelt
woordvoerder Peter Houdmeyers: "Het is spijtig dat we moeten vaststellen dat in onze regio nu al de dioxinenormen ruim worden overschreden, al dan niet door historische vervuiling en/of een cumulatief effect. Volgens nieuwe Europese normen, die nog niet geïmplementeerd zijn in ons land, wordt het nuttigen van particuliere scharreleieren zelfs helemaal ontmoedigd bij dergelijke meetresultaten. Er is nu alvast een biomonitoringtraject uitgezet waarmee we de uitstoot van de oven kunnen opvolgen middels een aantal relevante parameters, iets wat we van bij het begin van onze werking hebben gevraagd. We hebben veel vertrouwen in de samenwerking met Toxicowatch gezien hun internationale ervaring met afvalverbrandingsovens, en danken het huidige stadsbestuur voor het ingaan op deze piste". Je kan het hele rapport lezen
via deze link.