Deze week kreeg
burgemeester Vints vier kinderen van
'homeschool is cool' op bezoek. En daarom wilden we wel eens weten hoe dat werkt, zo'n thuisschool. In België is er immers leerplicht en geen schoolplicht. Ouders kunnen dus kiezen om zelf voor onderwijs te zorgen.
Vanessa Luyten uit Koersel is samen met een koppel uit Linkhout het brein achter 'homeschool is cool'.
"Wij zijn 2 jaar geleden gestart met thuisonderwijs. Ons ‘klasje’ bestaat uit 4 kinderen uit 2 verschillende gezinnen. De oudsten zitten in het 5de leerjaar, de jongsten in het 2de. De kinderen hebben 2 dagen per week les bij ons thuis en twee dagen in het andere gezin. Op woensdag krijgen ze in hun eigen gezin les. Wij hebben absoluut dezelfde eindtermen als op gewone scholen. Hoe we alles invullen, mogen we min of meer zelf bepalen. Niettemin krijgen we inspectie. Dat is bij ons al gebeurd en was een positieve ervaring. Er zijn absoluut meer gezinnen die thuisonderwijs geven omwille van diverse redenen. Onze kinderen zullen bij het afronden van het 6de leerjaar in een examenschool, bij ons is dat in Hasselt, testen gaan afleggen voor hun diploma lager onderwijs en daar bereiden we hen ook op voor", legt Vanessa uit.
De 4 kinderen zijn heel gevoelig en vinden het lastig om dag in dag uit te functioneren in een drukke omgeving waar voor hen te veel indrukken zijn. Thuis ervaren ze rust en kunnen ze op hun eigen tempo met aandacht voor persoonlijke ontwikkeling opgroeien.
"We kunnen hen mooi voorbereiden op de maatschappij. Het zijn nu nog kinderen en wij vinden dat kinderen op jonge leeftijd nog niet onder te grote druk moeten staan. Je ziet vandaag de dag zoveel burn-outs, die op steeds jongere leeftijd beginnen. Wij vinden het een voordeel dat we hen een soort van basis kunnen meegeven. Is thuisonderwijs geschikt voor alle kinderen? Absoluut niet! En daar pleiten wij helemaal niet voor. We zijn niet tegen scholen of zo. Alleen klopt thuisonderwijs voor onze kinderen op dit moment beter. Mensen durven soms nog wel eens een harde mening te hebben over thuisonderwijs. Wij kunnen alleen spreken uit eigen ervaring. Wij zijn blij dat thuisonderwijs in België kan zonder dat je 20 verschillende etiketten ‘moet’ hebben.
Wat voor ons grote voordelen zijn? De relatieve vrijheid, en blije, gelukkige kids. De nadelen? Als ouder stop je hier bijzonder veel tijd en energie in. We hebben alles vanaf 0 uitgezocht, en zijn hier naast onze banen nog steeds veel mee bezig. Het vraagt heel wat commitment. Alle verantwoordelijkheid komt op onze schouders terecht en dat is oké. Maar daar moet je mee om kunnen. Voor de kinderen zijn er weinig nadelen. Sociaal contact? Nee, dat hebben ze onder elkaar maar ook door middel van hobby’s. We hebben verder kunnen ervaren dat ze zelfs socialer geworden zijn. Dat hadden we niet verwacht", zegt Vanessa.
Het thuisonderwijs vergt dus wel een extra inspanning van de ouders maar geeft ook een grote vrijheid en voldoening.
"We hebben handboeken maar volgen die daarom niet strikt. We vinden het ook belangrijk om af en toe hun interesses te volgen: een les Kubo (kruising tussen boksen en Kung-fu), de burgemeester ontmoeten, een eenhoorntaart bakken, zelf een stukje over de natuur schrijven in een echt boek, Ebru (creatieve techniek uit het Ottomaanse rijk) doen,… Alle 4 zijn het natuurkinderen en regelmatig hebben ze les in een Yurt, een soort tent op een mooi landje. Het creatieve, dynamische, individuele kun je in thuisonderwijs makkelijker bieden. Als gezinnen onderling communiceren we natuurlijk live met elkaar maar we hebben ook een soort van online logboek waarin we beschrijven wat de kinderen doen, hoever ze ergens in staan, waar nog oefening nodig is", zegt Vanessa nog.
Voor het middelbaar zoeken de ouders wel naar een gepaste school.
"Het middelbaar onderwijs is serieus aan het hervormen, wat wij fijn vinden. Het zal een zoektocht worden, maar dat gaat wel lukken. We geven onze kinderen trouwens ook steeds een stem. Ze mogen op elk moment zelf kiezen om weer naar school te gaan. Dat vinden wij helemaal prima. Op dit moment genieten ze echt van het thuis les krijgen in een warme, geborgen omgeving en geven ze alle 4 aan dat ze vanaf de middelbare school weer naar school gaan. Wij vinden dat diversiteit op alle vlakken mooi is. Wij vinden thuisonderwijs niet beter dan een gewone school. Het klopt voor ons op dit moment gewoon beter, niet meer en niet minder. Wij hebben groot respect voor leerkrachten want doe het maar eens om voor een bomvolle klas te staan en voor iedereen goed proberen te doen. Dat is haast onmogelijk. Je kunt alles van verschillende kanten bekijken. In ieder geval is het fijn dat ons projectje hier in Beringen kan zijn. Wij staan altijd te springen als er gepassioneerde mensen zijn in onze gemeente die ons willen laten kennismaken met hun passie. Zo zijn we bijvoorbeeld op zoek naar iemand die op een leuke manier EHBO kan geven. We willen ook wel eens zien hoe een juweel of chocolade gemaakt wordt, of misschien is er wel iemand die grondwerk met paarden doet. Oh ja en een echte kunstenaar of auteur ontmoeten, lijkt ons ook niet fout. En als we ergens even een handje kunnen helpen, doen we dat ook graag. Wij leren graag door ervaringen op te doen, vandaar", besluit Vanessa trots.