Het
Agentschap Natuur en Bos beëindigt de erfpachtovereenkomst van het strandbadgebouw in Koersel.
Daar is momenteel het
natuurcentrum De Watersnip gevestigd.
Dit wordt aanstaande maandag op de gemeenteraad besproken. Op 6 juli 2017 ontving de stad via aangetekend schrijven de vraag van ANB om haar erfpachtovereenkomsten voor het strandbadgebouw/ bezoekerscentrum De Watersnip vervroegd te beëindigen. Het gebouw zou verlaten kunnen worden tegen 31 december 2017. De gemeenteraad dient akkoord te gaan met deze beëindiging. Op de vragen over de herbestemming van het gebouw en de eventuele verderzetting van de activiteiten van het bezoekerscentrum De Watersnip wordt in dit besluit nog niet ingegaan.
Het is het provinciebestuur dat de werking van de natuurcentra moet overnemen van Vlaanderen. De stad Beringen zou dan voor de gebouwen moeten zorgen.
"De provincie betaalt 1,5 VTE personeel en werkingskosten. Dit komt neer op een jaarlijks bedrag van 113.000 euro. ANB komt hier voor 88.000 euro in tussen. Dit is opgenomen in een samenwerkingsovereenkomst. De afgelopen twee jaar is ANB haar verplichtingen niet nagekomen.
Er wordt wel regelmatig gecommuniceerd dat het in orde komt maar tot nu toe hebben we hier nog geen aanwijzingen voor", zegt
gedeputeerde voor milieu en natuur Ludwig Vandenhove.
"Er liggen momenteel verschillende opties op tafel wat betreft Natuurpunt Beringen", zegt
Jan Kenens van Natuurpunt Beringen. "Misschien blijven we op deze locatie ofwel gaan we op zoek naar een nieuwe locatie".
"We werken aan een masterplan voor de site aan het Koersels Kapelleke. We hebben een werkgroep met alle betrokken partijen die bekijkt hoe we de werking van Natuurpunt kunnen verderzetten op de huidige locatie of op een andere. Het is nu nog te vroeg om al conclusies te trekken. De werking van Natuurpunt is voor ons zeer waardevol", zegt
schepen van milieu Gilbert Lambrechts tot slot.