Jongeren schuifelden deze ochtend zenuwachtig op de campus van het Spectrumcollege. Vandaag en morgen vinden er immers de
toelatingsexamens plaats voor de opleidingen arts en tandarts. Kandidaat-studenten kunnen hier een ticket voor deze studies verwerven. En dat is best spannend.
"De school werkt graag mee aan deze examens. Het is een deel van onze maatschappelijke verantwoordelijkheid. Er is een groot tekort aan huisartsen en tandartsen. We hopen dat deze toegangsexamens voldoende mensen én de ook de juiste mensen naar deze beroepen kan brengen", zegt Eva Kuijpers, coördinerend directeur van het Spectrumcollege.
Grote logistieke en ICT-operatie
Dit jaar zullen in totaal 240 personen examen komen afleggen in Beringen en Lummen samen, gespreid over 14 lokalen. Alles samen zijn bijna 30 mensen van het Spectrumcollege actief voor deze examens, bijvoorbeeld als toezichter of ICT-medewerker.
Eva Kuijpers: “Elk jaar vragen we aan onze personeelsleden om hieraan mee te werken. Op een mum van tijd hebben we ook dit jaar de nodige vrijwilligers gevonden. Deze samenwerking is geen evidentie, want de ingangsexamens vallen vlak na de examens bij ons; de leerkrachten komen dus uit een drukke periode. In de eerste dagen van de grote vakantie roepen we bovendien nog vrijwilligers op om een aantal klussen te klaren op onze school.
Onze hele interne ICT-dienst zal op de dagen vooraf en tijdens de examendagen paraat staan. We moeten als school niet alleen de lokalen en de toezichters voorzien, maar ook één computer per deelnemer. De examens worden namelijk volledig digitaal gemaakt. We investeren in up to date informaticamateriaal; dat zijn in toenemende mate laptops. Die stellen we graag ter beschikking. We houden uiteraard ook een aantal backup-toestellen klaar voor het geval er iets mis zou lopen.”
Ook leerlingen Spectrumcollege stromen door
“We zien ook bij ons op school leerlingen met potentieel om door te stromen naar het hoger onderwijs, ook meer specifiek naar de opleiding geneeskunde”, vervolgt Eva Kuijpers trots. “Leerlingen van bij ons die in de voorbije jaren deze opleiding aanvatten, kwamen allemaal uit onze ASO-richtingen. Hun studierendement lag in lijn met het Vlaams gemiddelde. Even toelichten: sinds de invoering van de Ba-Ma structuur werkt men in het hoger onderwijs met studiepunten en wordt er in de statistieken niet langer gesproken over ‘geslaagd’ of ‘niet geslaagd’ in het eerste jaar. Om na te gaan hoe goed iemand het doet, wordt gekeken hoeveel studiepunten de student behaald heeft in vergelijking met het totaal aantal studiepunten dat hij/zij had moeten behalen. Het resultaat van deze berekening is het studierendement en kan variëren tussen nul en honderd procent. Het studierendement van onze leerlingen varieert hier tussen 92 en 98 procent, zelfs nog iets hoger dan het Vlaamse gemiddelde.”
Raar maar waar.
"De leerlingen uit onze eigen doorstromingsrichtingen die willen deelnemen aan deze examens, kunnen dat niet ons op school. Dit zou hen mogelijk een voorsprong kunnen geven, omdat ze dan deelnemen in een vertrouwde omgeving, in tegenstelling tot de andere kandidaten. De overheid wil dit vermijden en heeft deze bepaling opgenomen in de reglementering van de toelatingsexamens. Onze eigen leerlingen moeten dus elders deelnemen aan deze toelatingsexamens", besluit Evan Kuijpers.