Bert Schoofs heeft een boek geschreven. Dat nieuws wilde de lijsttrekker bij VOLUIT pas na de verkiezingen uitbrengen maar "de hetze tegen hem als persoon door burgemeester Webers en het veto dat Webers als een paar keer tegen hem stelde"
(tot vandaag cfr), doen hem nu van gedachten veranderen.
“Gisterenavond heb ik in het debat van TVL gesteld dat ik twee bewijzen moet leveren: dat ik van Beringen en de deelgemeenten houd, en dat ik alle inwoners zonder onderscheid gelijkwaardig wil behandelen. Natuurlijk is dit werk niet geschreven in functie van de verkiezingen, maar omwille van de hetze in de campagne van SP.A tegen mijn persoon, wil ik er nu mee uitpakken en tonen dat ik meer in mijn mars heb dan alleen maar politiek. De bekendmaking gebeurt daarom een tweetal weken vroeger dan voorzien. Zo wil ik meteen het tegenbewijs leveren tegen datgene waar sommigen nog - moedwillig en ten onrechte en op het belachelijke af - in geloven (of beter: anderen willen in doen geloven), namelijk dat ik een extremist ben die de waarden van vrijheid, gelijkheid en broederlijkheid in twijfel trekt”, zegt Schoofs.
"Het boek
'Tris de wraak van de putheks' is geschreven uit liefde voor Beringen in haar geheel, en voor de dorpen en hun inwoners, en zeker ook uit respect voor de rijkdom aan culturen: de Italiaanse, Poolse, Turkse, ...
Wat de inhoud betreft: het boek is een thriller en speelt zich afwisselend af in 1974 en 2008," zegt Schoofs.
Het hoofdthema in 2008 handelt over een jongeman uit Brussel, Luc. Hij heeft een oom in Beringen die komt te sterven en die hem naast een erfenis een geestelijk testament, een opdracht nalaat. Deze opdracht bestaat erin dat Luc in Beringen op zoek moet gaan naar een verklaring voor een vreselijke gebeurtenis die zich heeft afgespeeld in 1974. Zijn oom werkt in die periode als veiligheidschef in de mijn. In het voorjaar voltrekt zich een (uiteraard fictieve, want nooit in realiteit voorgevallen) ramp, waarbij een aantal mijnwerkers om het leven komt, in zeer mysterieuze en nooit opgehelderde omstandigheden.
Luc probeert trouw de moeilijke opdracht uit te voeren om bijna 35 jaar na de feiten het mysterie op te helderen, maar hij vindt op zijn pad tal van hindernissen. Na verloop van tijd begint hij onverklaarbare gebeurtenissen mee te maken. De Brusselse dertiger leert Beringen, de rijke couleur locale van de stad en de dorpen en de evenementen kennen, terwijl hij in zijn zoektocht hulp krijgt van een ondernemende jonge vrouw, Lydia.
In de hoofdstukken die zich afspelen in 1974 komt veel van het toenmalige mijnwerkersleven aan bod; het leven in en rond "de Put". Dit wordt vooral gezien door de ogen van een jonge mijnwerker, Johan. Hij wil de trotse herinnering aan zijn vader levend houden, die omkwam in de mijn toen Johan pas was geboren. Johans moeder ziet met lede ogen aan hoe haar zoon koppig kiest voor de harde en gevaarlijke job van koolputter, waarbij hij zelf wel vlug merkt dat het niet al (zwart) goud is dat in het diepste der aarde blinkt.
"Ik hoop stellig dat de Beringenaren hun hart in het boek kunnen ophalen, en dat inwoners van buiten de derde grootste Limburgse stad deze na het lezen op de kaart gezet weten. Hoewel de opbrengst van een eerste roman zelden echt winstgevend is, wil ik alles wat na aftrek van kosten overblijft, schenken aan een organisatie die het mijnerfgoed hoog in het vaandel draagt. Het boek verschijnt in december. Het eerste exemplaar is voor Maurice Webers", zegt Schoofs nog.