Zondag wordt in Hasselt de
Beemster Tuki Run georganiseerd, een loopwedstrijd ten voordele van de
vzw Tuki. Dat is een niet-gesubsidieerde non-profitorganisatie die zich dagelijks inzet om ouders van kinderen met levensbedreigende ziektes financieel, administratief, juridisch, praktisch en emotioneel te ondersteunen.
Elke dag zijn er ouders die te horen krijgen dat hun kind levensbedreigend ziek is. Op dat moment stort hun hele wereld in. De schok is enorm! En dat was zo ook het geval bij Elise en haar man Vivien uit Koersel.
Ze hebben drie kinderen. Bij de zwangerschap van hun zoontje T. zag men in het ziekenhuis dat er iets mis was in zijn hoofdje.
"En zo is de bal aan het rollen gegaan. Ze hebben heel veel onderzoeken moeten doen en bij de geboorte zag met hoe ernstig het was en na vijf dagen moest hij naar Parijs voor een ingewikkelde operatie, die in België niet uitgevoerd kon worden. In totaal is hij vijf keer geopereerd, en moest er dus 5 keer naar Parijs gereisd worden. Mijn man en ik verbleven telkens in een huis voor ouders van zieke kinderen in het Parijse ziekenhuis, en de kosten liepen op. De mutualiteit betaalde niet alle gemaakte kosten terug. Via het UZ Leuven zijn we dan in contact gekomen met de vzw Tuki. Zo hebben we financieel onze last een stukje kunnen verlichten", zegt
Elise.
Ondertussen gaat het goed met hem en hij poseert fier met zijn vosje, de mascotte van Tuki.
De nood aan financiële steun is één aspect van de werking maar zeker zo belangrijk is de hulp op het gebied van papieren. Administratie, juridisch en praktisch biedt Tuki ook ondersteuning.
"We werken altijd nauw samen met de ziekenhuizen. Via de sociale dienst krijgen we de vraag om
ondersteuning, dat is trouwens ook het Fins voor Tuki. Het gaat altijd om levensbedreigende ziektes bij kinderen. We bekijken dan samen de noden en de facturen die niet worden terugbetaald. Belangrijk is ook dat we de mensen helpen met de administratieve en juridische mallemolen", zegt
Karlien Dreesen van vzw Tuki.
De vzw werd opgericht door Ine Vanbuel en Maarten Bynens, die zelf ondervonden hoe kostelijk een operatie of een buitenlandse behandeling kan zijn.
"Het was voor ons ook belangrijk dat ze ons geholpen hebben met de papieren. Terwijl wij in het ziekenhuis waren, hebben mensen van de vzw ons administratief geholpen en dat is ook een belangrijke last die van mijn schouders viel. Daarnaast hebben ze ook nog een luisterend oor", vertelt Elise nog tot slot.
Meer info over Tuki
via deze link.