De eerste frituristen in Beringen pronken vanaf vandaag met hun titel
Erkend Friturist. Het zijn
Frituur de Klitsberg in Paal en 't Snackske in Paal. Beide zaken krijgen voortaan een speciaal label. Horeca Vlaanderen en Navefri hebben met de steun van Vlaio namelijk de erkenning van het
vakmanschap van de friturist in het leven geroepen. In de grote verscheidenheid aan frituren en dergelijke is het soms zoeken om te weten welke frituristen echt op ambachtelijke wijze werken en kwaliteit, hygiëne en beroepsfierheid op de eerste plaats zetten. Dankzij de erkenning wordt die zoektocht nu veel gemakkelijker. Al 292 frituristen die onze nationale trots, ons goudgele erfgoed, in ere houden, krijgen daar vandaag nu dus erkenning voor.
De Erkend Friturist is een echte vakman en een ambassadeur voor het friet-vakmanschap. Hij of zij zet kwaliteit, hygiëne en beroepsfierheid op de eerste plaats. Hij of zij kan zich dankzij de erkenning als Erkend Friturist profileren als een waar vakman en zich differentiëren van de grote verscheidenheid aan horecazaken in ons land. Zo ontstaat een Vlaams netwerk van Erkende Frituristen. Het vakmanschap van de friturist en onze frietkotcultuur – waar we allemaal zo trots op zijn – blijft hierdoor gevrijwaard.
Nergens ter wereld is de frituur namelijk zo ingeburgerd en essentieel als in ons land. De beleving van de frietkotcultuur zit informeel verweven in tal van ongeschreven rituelen, maar het is ook eigenzinnig en sociaal. De kunst om van eenvoudige en lekkere dingen te kunnen genieten is een levenskunst die we moeten koesteren. Het vakmanschap van de friturist is daarbij een essentieel onderdeel.
“Een erkend friturist staat voor kwaliteit. En dat is een zeer belangrijke eigenschap wanneer het gaat over onze Belgische frieten. Meer dan de helft van de Belgen eet minstens wekelijks frieten. Frietjes van de frituur zijn deel van onze traditie. Het is echt immaterieel cultureel erfgoed en daar mogen we trots op zijn. Trots ook op alle vakmannen die deze cultuur eer aan doen en die kwaliteit, hygiëne en beroepsfierheid op de eerste plaats zetten. Dat vakmanschap mag zeker niet verloren gaan. En daarom zijn we hier vandaag ook samen, om die erkenning te ondersteunen.” zei Vlaams minister Jo Brouns deze ochtend bij de lancering van het label in Oudsbergen.
Om als vakman friturist te tonen dat je het erfgoed goed vertegenwoordigt, en om dus de erkenning te krijgen moet je vooreerste voldoen aan de wettelijke voedselveiligheidsnormen van het FAVV. Minstens vijf jaar ervaring hebben of een frituuropleiding bij Syntra gevolg hebben. Verse frieten worden gebruikt n de afmeting van de friet ligt steeds tussen 9mm en 14mm. De frieten worden dubbel gebakken volgens de aangewezen temperaturen. De professionele friteuse heeft minimaal drie bakeenheden: voorbak, afbak en snacks. Er is een assortiment met minimaal acht typische frituursauzen.
-De klant kan de bestelling altijd afhalen, naast eventueel verbruik ter plaatse. De
frieten en toebehoren worden bij voorkeur aangeboden in kartonnen bakjes of puntzakken.