Woensdag werd in Beringen een gecoördineerde controleactie (zgn. flexactie) uitgevoerd op negen nachtwinkels. De controle ging uit van het stadsbestuur, en kaderde in de bestuurlijke aanpak van georganiseerde criminaliteit. Bij
twee nachtwinkels bleek dat er zo’n ernstige problemen waren met de brandveiligheid, dat er een reëel gevaar was voor de klanten en de omwonenden. Deze winkels werden
onmiddellijk ontruimd en gesloten, en mogen pas terug open gaan wanneer de brandweer hiertoe groen licht geeft.
Het controleteam stelde verder diverse inbreuken vast inzake de verplichtingen op het dagboek van ontvangsten, het bijhouden van het kasboek en op de wetgeving op de voedselveiligheid. Zo trof men in verschillende winkels vervallen voedingswaren aan, op sommige locaties was de temperatuur in de diepvriestoestellen te hoog, en in 1 winkel diende de volledige inhoud van de diepvriezer vernietigd te worden.
Voor een aantal buitenlandse producten in de winkels was de etikettering niet conform de EU regelgeving.
Zes nachtwinkels bleken niet over de vereiste uitbatingsvergunning te beschikken.
In totaal zullen 3 PV’s worden opgesteld en 11 waarschuwingen uitgestuurd.
"De bestuurlijke controles hebben vooral tot doel te voorkomen dat criminele netwerken en fenomenen als mensenhandel, grootschalige fraude, witwasconstructies, drugshandel, … zich in het lokale weefsel kunnen nestelen.
Het is een meerwaarde dat we dergelijke fenomenen via centraal gecoördineerde flexacties vanuit verschillende disciplines kunnen benaderen. Bovendien is een bovenlokale strategie nodig om te voorkomen dat malafide netwerken zich gaan verplaatsen van gemeente naar gemeente", zegt burgemeester Vints.
De flexactie werd ondersteund door het ARIEC Limburg (Arrondissementeel Informatie en Expertise Centrum) en vond plaats in overleg met het parket en arbeidsauditoraat.