Unizo Beringen is niet te spreken over de goednieuwsshow van de stad Beringen in het persbericht van vandaag waarin ze stellen dat er een aanpassing is van de bedrijfsbelasting in overleg met de ondernemers. Het stadsbestuur gaf gisterenavond uitleg aan de ondernemers. Maar voor veel inspraak was er geen ruimte, volgens Unizo.
“Kort samengevat zal de belasting op perceelniveau worden berekend in combinatie met
de klasse voor hinderlijke inrichtingen die toegekend wordt bij het verkrijgen van de
omgevingsvergunning. Ook wordt de basisbelasting voor de bedrijven met een totaal
belastbare oppervlakte tot en met 500 m2 voor hinderlijke inrichtingen klasse III of zonder
vergunning verlaagd van 120 naar 85 euro. Voor klasse II-inrichtingen daalt het bedrag naar
170 euro en voor klasse I-inrichtingen naar 297,50 euro. De belasting op huis-aanhuisverspreiding van reclamebladen dat niet groter is dan één A4-blad wordt vanaf volgend
jaar eveneens vrijgesteld. Als laatste wordt de verhoging voor bedrijven uit klasse IIinrichtingen aangepast; de verhoging voor hinderlijke inrichtingen daalt van 200% (factor 3)
naar 100% (factor 2)”, licht
schepen van ondernemen Werner Janssen toe.
Voor Unizo is deze aanpassing niet voldoende.
"Wij blijven gekant tegen een oppervlaktebelasting omdat deze op geen enkele wijze rekening houdt met de bedrijfseconomische realiteit. Als je toevallig veel ruimte nodig hebt om je bedrijf te runnen betaal je veel belastingen. Of je hierbij veel of weinig winst maakt, dat maakt niet uit.
Daarnaast blijven wij het onverantwoord vinden dat de lokale belastingdruk voor bedrijven verhoogt in deze coronatijden", zegt
Eric Bervoets van Unizo. En de lokale belastingdruk in Beringen verhoogt nog altijd volgens Unizo.
"Door dit reglement zal bijna het dubbele aan belastinggelden geïnd worden bij bedrijven in Beringen dan in de voorgaande jaren. De tussenkomsten die zowel de federale als Vlaamse regering voorzien voor ondernemers worden deels terug afgenomen door het Beringse stadsbestuur. Wat de overheid met de ene hand geeft wordt met de andere hand teruggenomen", zegt Bervoets nog.
De basisbelasting van 50 euro was al tien jaar niet geïndexeerd en het nieuwe bedrag van 85 euro ligt ook in lijn met andere gemeenten.
"De nieuwe oppervlaktebelasting is volgens ons ook eerlijker aangezien bij de vorige reglementen meer dan 2.200 bedrijven helemaal geen belasting betaalden. Samen met het feit dat de
laatste jaren enkele grote bedrijven zich in onze stad gevestigd hebben, wordt het heel
moeilijk om de nieuwe oppervlaktebelasting te vergelijken met de som van oude belastingen”, zegt
schepen van financiën Tijs Lemmens.
Door de voorgestelde wijzigingen aan het belastingreglement komt het Beringse stadsbestuur wel deels tegemoet aan de verzuchtingen van Unizo.
"Maar het heikel punt blijft de verhogingen voor hinderlijke bedrijven. Zo betaalt een hinderlijk bedrijf klasse II van bijvoorbeeld 8.000 m2 een oppervlaktebelasting van 3.500 euro (1750 x 2). In de oorspronkelijke plannen zou dit 5.250 euro geweest zijn. Een tegemoetkoming van 1750 euro dus.
Klasse I bedrijven blijven aan dezelfde toeslag van 3,5 onderworpen. Voor hen verandert dus niks. Het stadsbestuur heeft beloofd om over de bedrijven in deze klasse meer details te bezorgen zodat we de effecten kunnen inschatten", stelt Unizo Beringen.
Het gewijzigd belastingreglement zal voorgelegd worden aan de gemeenteraad op 14 december. De eerste keer dat deze oppervlaktebelasting moet betaald worden zal het najaar van 2021 zijn. "Ondernemers kunnen uiteraard volgend jaar individueel of in groep dit belastingreglement via juridische weg aanvechten", zegt Erik Bervoets nog tot slot.