Clariane, de Franse internationale groep achter de
Belgische Korian-woonzorgcentra, communiceerde zopas dat alle Belgische en Nederlandse activiteiten worden afgestoten en in verkoop worden gezet. De vakbonden bij de Korian-groep werden vandaag op de ondernemingsraden geïnformeerd over de intenties tot verkoop van de Belgische activiteiten. Korian is een commerciële zorgspeler die in België
rond de 10.000 werknemers telt en zo'n 11.000 rusthuisbedden verdeeld over ongeveer 115 vestigingen. In onze regio gaat het om
Sporenpark Beringen, De Fakkel Paal, Coham Ham, Melderthof Meldert, Frederickxhof Lummen en Berckenbosch in Heusden-Zolder.
Vakbondsorganisatie BBTK neemt met verstomming akte van de beslissing en eist meteen de nodige garanties voor het personeel. “Na jaren van onzekerheid van het personeel, wordt deze beslissing er nog maar eens bovenop gelegd, zomaar als donderslag bij heldere hemel,” duidt federaal BBTK-secretaris Evert Persoon.
“Wij eisen dan ook ondubbelzinnig keiharde garanties van de werkgever voor het personeel, op vlak van tewerkstellingszekerheid maar ook op het vlak van de loon-en arbeidsvoorwaarden voor alle medewerkers. We vragen daarnaast ook een onmiddellijke oprichting van een opvolgingscomité waarin wij als vakbond de stand van zaken van de verkoop strikt mee kunnen opvolgen”.
Het rommelde al een tijdje bij Korian, op financieel vlak, maar ook na een aantal getuigenissen en klachten van bewoners. Een aantal vestigingen kwamen onder verhoogd toezicht van de overheid te staan.
“Uiteraard dragen het personeel én de bewoners hier geen enkele verantwoordelijkheid in, maar zij worden wel opnieuw geconfronteerd met de gevolgen”, vervolledigt collega-federaal secretaris voor de BBTK Nathalie Lionnet,
“Er breekt nu een zoveelste periode van onzekerheid aan, na de eerdere moeilijkheden en na de enorme inspanningen die door het personeel werden gedaan tijdens en na de covidpandemie.”
Volgens de socialistische vakbond toont dit dossier voor de zoveelste keer aan wat de commercialisering van en het winstbejag in de zorgsector betekent. “Grote commerciële groepen en internationale investeringsfondsen rijzen als paddenstoelen uit de grond als er winsten te rapen vallen, maar zetten medewerkers en bewoners botweg in de tweedehandsverkoop bij de minste tegenslag.”
De BBTK stelt alweer luidop de vraag hoe lang minister Crevits én de Vlaamse regering nog zullen toelaten dat private commerciële spelers de zorgsector als speeltuin gebruiken.
Evert Persoon tot slot: “We vragen ons samen met het personeel af welke investeerder nog interesse zal tonen in een overname, als de winsten weggevloeid zijn, en er enkel nog verliezen geboekt worden. En wat er met het personeel en de bewoners zal gebeuren als er daardoor geen overnemer wordt gevonden. Wanneer er een overnemer is, moeten de werknemers en bewoners kunnen rekenen op degelijke arbeidsomstandigheden en kwalitatieve zorg."