Boerenbond en Landelijke Gilden ontvingen dit jaar weer 100.000 bezoekers op de 50 deelnemende bedrijven, verspreid over heel Vlaanderen voor de jaarlijkse Dag van de Landbouw. In Beringen kon je gaan kijken bij
Blueberry Fields in Koersel.
Dit jaar zette de organisatie de schijnwerpers op de welvaart waar de bredere agrovoedingssector voor zorgt met 120.000 medewerkers. Centraal stonden de verschillende productieprocessen, de manier van leven en de hedendaagse methoden die te vinden zijn in de sector.
Lode Ceyssens, voorzitter Boerenbond en Landelijke Gilden: “Ik begin met één zin: Het begint bij ons… Onze boeren werken 24 uren per dag, 7 dagen in de week vol passie aan gezond, lekker en duurzaam voedsel. Het begint bij ons… Maar het gaat veel verder dan alleen de voedselproductie. Ook met de verwerkende bedrijven werken we verder aan het welzijn én de welvaart in Vlaanderen.
Onze boeren staan aan het begin van een hele keten. Als we kijken naar de bedrijven die onze producten verwerken: van melk naar yoghurt, van aardappel naar diepvriesfrieten, van bieten tot suikerklontjes..., maar ook naar sectoren zoals veterinaire diensten, de verpakkingsindustrie, leveranciers van landbouwwerktuigen: dan spreken we over maar liefst 120.000 jobs. Daarmee is de agro-voedingssector een van de grootste drijvers van welvaart voor Vlaanderen. Het is nodig dat we in Europa, en zeker in Vlaanderen, deze brede primaire sector waarderen en een toekomst geven”.
Minister van Landbouw Jo Brouns vult verder aan: “Onze landbouw staat voor een transitie. Het is voor Vlaanderen en voor onze lokale voedselproductie van cruciaal belang dat onze landbouwers alle kansen krijgen om deze transitie te doorstaan en hier sterker uitkomen. Ik geloof in de kracht van de Vlaamse land- en tuinbouw, die inderdaad tot de meest performante behoort op het gebied van ecologie, dierenwelzijn en duurzaamheid. Een dag als vandaag is dan ook enorm belangrijk om ook het brede publiek hierop te wijzen en iedereen te tonen hoe hard onze boeren werken om elke dag tot driemaal toe het voedsel op hun bord aan te leveren.”
(foto's Roman Martyka)