De N-VA wil meetings van Turkse politici in ons land verbieden. Dat vertelde N-VA-Kamerfractieleider Peter De Roover afgelopen weekend aan het VRT Nieuws. Hij gaat daarmee in op een vraag van de Oostenrijkse bondskanselier. Die wil dat alle Europese landen een verbod op Turkse verkiezingsmeetings uitvaardigen.
Ook
N-VA kamerlid Werner Janssen uit Beringen is die mening toegedaan.
"Het gaat er eenvoudig om dat AKP ministers of Turkse ministers van andere partijen hier geen verkiezingsbijeenkomsten meer organiseren. Het is toch op zijn minst raar te noemen dat Turkse regeringsleiders hier op verkiezingsbijeenkomsten anderen die niet het AKP gedachtegoed aanhangen uitschelden voor verraders en moeten overgedragen worden aan de Turkse overheid. Het is toch ook raar dat Erdogan blijkbaar de miljoenen stemmen uit Europa blijkt nodig te hebben om in Turkije een verkiezingsoverwinning te kunnen behalen? Zijn binnenlandse politiek met duidelijke anti standpunten naar iedereen die de AKP niet genegen zijn moeten, zijn uithalen als zouden Europese leiders nazi's zijn en meer van dat fraais moeten daarom niet naar Beringen, Vlaanderen, België of Europa getransporteerd worden", legt Werner Janssen van N-VA Beringen uit.
Berings sp-a gemeenteraadslid Abdulkadir Yilmaz is het hier niet mee eens.
"In ons land verblijven er burgers met dubbel nationaliteit. Sp.a heeft altijd geijverd voor een dubbele nationaliteit. Hierdoor kunnen de Italianen, Grieken, Polen, Turken hun stem uitbrengen in het vaderland. Sinds 2014 heeft Turkije met een wetsvoorstel de mogelijkheid gecreëerd om in het land van verblijf te kunnen stemmen. Hierdoor vind ik het normaal dat politici uit Turkije hun campagne komen voeren in Europa. We leven in een democratisch land waar vrijheid van vrije meningsuiting heel belangrijk is. Trouwens hier komen niet alleen politici van de regeringspartij hun campagne voeren, maar ook de leden van de oppositie komen hier. In Brussel hebben zelfs enkele oppositiepartijen bureaus gehuurd waar ze hun campagnes coördineren. Ze ontvangen regelmatig ook politici uit het buitenland. Als er een verbod komt op Turkse verkiezingsmeetings, waar blijft dan de vrijheid van vrije meningsuiting ? Laat de mensen toch luisteren en beslissen op wie ze gaan stemmen", vertelt Abdulkadir.
(foto Anna De Knok)