Leefbaar Tervant dient een verzoek in tot schorsing van de milieuvergunning van
Bionerga op basis de lopende bemalingswerken (grondwateronttrekking).
"Eerder dienden we een verzoek in bij Raad van State tot nietigverklaring van de milieuvergunning van de afvalverbrandingsinstallatie van Bionerga.
Hiermee delen wij mee dat wij dienaangaande tevens een verzoek tot schorsing hebben ingediend.
Het instellen van een beroep tot nietigverklaring heeft geen schorsende werking, zodat de bestreden beslissing blijft gelden en kan worden uitgevoerd", legt
woordvoerder Peter Houdmeyers uit.
Ondertussen is Bionerga gestart met de bouw van hun zogenaamde
biostoomcentrale. "Bionerga heeft dus met een procedure bij Raad van State toch beslist om te beginnen bouwen, wat niet zo gebruikelijk is.
Een verzoekende partij kan daarom vragen dat de beslissing voorlopig zou worden geschorst, in afwachting van de eventuele nietigverklaring. Wij hebben deze laatste belangrijke stap genomen in het arsenaal van mogelijkheden dat de burger heeft.
Ons voornaamste spoedeisend argument betreft de
grondwaterbemaling. Er werden 2 aktes van melding gedaan die door het stadsbestuur werden goedgekeurd. Samen werd er voor meer dan 30.000 kubieke meter / jaar aangevraagd. In combinatie met bemaling lager dan 4 meter, dient men dan over een vergunning klasse 2 te beschikken en dient een milieueffectenrapport opgesteld te worden. Meldingen volstaan dus niet in dit geval, bijgevolg is men
in overtreding", zegt Houdmeyers nog.
Leefbaar Tervant stelde vast de debietmeter "totaal onbetrouwbaar" is en dat men op deze manier toch de bemalingswerken continueert. "Dit werd zowel door de politie als de milieudienst van Beringen vastgesteld. Bij aanvang van de werken constateerden we zelfs dat er geen debietmeting en filtering was.
Wij brachten alle bevoegde autoriteiten op de hoogte, en hebben de vraag gesteld om een
stakingsbevel uit te vaardigen m.b.t. de bemalingswerken.
In een dossier waarbij er een groot risico van belangenvermenging is, verwachten wij eerlijkheid naar de burger toe en onmiddellijke actiename", besluit Peter Houdmeyers.