Onze reporter
Lambert Reynders ging op bezoek bij een aantal vluchtelingen die in Beringen onderdak vonden.
Bassel is zopas in Beringen-Mijn komen wonen nadat hij gevlucht was met zijn 11-jarige dochter uit Syrië. Zijn ex-vrouw verblijft in een gevangenis in Syrië. Hij kwam hier in België aan in het Lucemburgse Hotton waar zijn dochter al een aardig woordje Frans leerde. Maar na een goedkeuring van een asielaanvraag moet men na twee maanden het asiel verlaten en zelf onderdak zoeken. Met de hulp van het OCMW zijn vader en dochter in Beringen terecht gekomen. Ze hebben een huis kunnen inrichten dankzij Open Hart Paal en met de hulp van de buren zijn ze daar al aardig in geslaagd. Zijn dochter zal nu Nederlandse les volgen.
In zijn geboorteland was Bassel een
geluidstechnicus en zijn grote hobby is gitaar spelen. Ook de ondertiteling van filmfragmenten was zijn specialiteit. Zijn vlucht naar België verliep via Syrië, Libanon, de zee, Turkije, Griekenland, Macedonië, Servië, Hongarije, Oostenrijk, Duitsland naar België..
De overtocht
kostte hem 2000 dollar en nog eens
1000 dollar voor zijn dochter. Op zee waren er geen ongevallen en alles verliep heel rustig. Maar hij is zeer, zeer gelukkig dat hij hier aangekomen is.
Ahmed woont nu in Beringen met zijn mama. Hij kwam terecht in het asielcentrum van Leopoldsburg. Ahmed volgde het vierde jaar Franse taal aan de Universiteit en werd opgevorderd door het leger. Naar het leger gaan was voor hem gelijk aan sterven en daarom verkoos hij te vluchten met zijn moeder. Zijn ouders zijn gescheiden en één broer is bij zijn vader in Saoedi-Arabië.
De vluchtelingen in Beringen krijgen ook de steun van
Meral Özcan. Ze zet zich al een tijdje in voor
vluchtelingwerk Vlaanderen en als vastgoedmakelaar probeert ze eigenaars te overtuigen om leegstaande panden aan vluchtelingen te verhuren.
"Ondanks de borg van OCMW staan vele mensen zeer weigerachtig tegenover vluchtelingen. Ik probeer via Facebook oproepen te doen naar mensen om naar huurpanden te zoeken. De huurmarkt is vrij schaars en er is discriminatie t.o.v. leefloners en migranten. Ik probeer aan deze problematiek een positief gezicht te geven", vertelt Meral Özcan.
Toch niet alles is kommer en kwel. Eerdere oproepen van Meral werden massaal beantwoord en
Open Hart Paal heeft in vele gevallen al zeer goed geholpen met het leveren van meubilair en huisraad. (Lambert Reynders)