Bij het
Beringse wijndomein Beau Marais is gisteren de druivenoogst begonnen. Dat gebeurt helemaal manueel en dit jaar vergt dat extra tijd. "Door het slechte weer van afgelopen zomer zijn veel druiven aangetast met schimmels. De druiven die aangetast zijn, mogen niet mee in de bak. We moeten dus tros per tros nakijken en de druiven met schimmels eruit knippen. De oogst zal zo wel wat langer duren als anders. Maar we gaan voor goede druiven, zoveel is zeker," zegt Marcel Schepers.
De oogst zal dit jaar grotendeels gebruikt worden voor mousserende wijnen.
"Vorig jaar konden we haast geen mousserende wijnen maken, dit jaar zal het net andersom zijn. Dat is de natuur hé", zegt Marcel nog.
Oogstjaar 2021 startte meteen met een uitdaging van formaat.
"In het voorjaar waren er enkele dagen met polaire lucht waardoor de temperatuur vlot onder nul ging. Op de vroege percelen was het dus nodig om alles uit de kast te halen om deze percelen te beschermen. Met wisselend succes ….,” zegt gedeputeerde van Landbouw en Platteland Inge Moors.
Na een jaar met (te) veel zon in 2020 zorgde dit jaar de hevige regenval voor ideale omstandigheden voor schimmels zoals Botrytis en valse meeldauw. Dit maakt dat sommige wijnboeren beslisten om de vroegrijpende druif Solaris vroeger te plukken zodat schimmelvorming niet verder kon uitbreiden.
"Daarnaast zorgden de minder uren zon in de zomer van 2021 ervoor dat de suikers in de druiven maar traag konden opbouwen en de mindere temperaturen zorgden voor een trage afbouw van de zuren. Hierdoor duurt het lang vooraleer de wijndruiven fenolisch rijp worden. Op veel wijnpercelen zal zelfs geen op en top fenolische rijpheid gehaald worden. Geen nood deze druiven zijn perfect bruikbaar om schuimwijnen te maken, want hiervoor worden de druiven altijd minder rijp geplukt. In 2021 zullen we dus meer Limburgse top schuimwijnen verwachten", zegt Moors nog.
In ieder geval zal er minder geoogst worden. Het is moeilijk aan te geven hoeveel minder maar voor sommigen zal het 1/3de zijn voor nog anderen bijna de helft. Vooral de valse meeldauw heeft ervoor gezorgd dat op sommige percelen zware schade (>50%) is veroorzaakt. Maar dit is zeker niet op alle percelen. Het is verschillend van perceel tot perceel en teler tot teler. In Beringen valt het volgens de familie Schepers al bij al nog mee.
Ook
wijnspecialist Kris Vandenwyngaert uit Koersel heeft de druivenoogst van dit jaar nauwlettend in de gaten gehouden. Zowel in zijn eigen proeftuin als elders.
"Gelukkig is september nog min of meer een normale maand geworden. We zullen maar dankbaar zijn met het beetje zon dat we mochten krijgen. De druiven rijpen langzaam, erg langzaam zelfs omwille van de verarmde bladstand.
Als het een troost mag zijn: in onze buurlanden is het niet beter. Ik ben medio augustus een pneumatische wijnpers gaan ophalen in Italië. In de heenrit reden we doorheen Frankrijk en op de terugrit langs Duitsland. Overal – Luxemburg, Frankrijk, Duitsland en Italië – zagen de wijngaarden er verschrikkelijk uit. In Italië heb ik diverse wijngaarden gezien waar de eigenaar het gewoon heeft opgegeven en er dit jaar niets meer aan wil doen… Ook in de pers wordt me dat bevestigd: Vitisphere meldt 29% minder opbrengst in Frankrijk en ‘Drinks Business’ meldt zelfs een terugval van 60% in Champagne voor 2021.
In België zijn we natuurlijk wel een beetje vertrouwd met het gevecht tegen de schimmels en daarom denk ik dat we iets beter gewapend waren tegen dit desastreuze natte jaar," zegt Kris in zijn laatste nieuwsbrief van Wijnbouwer.be.
Goed nieuws is er ook tot slot nog voor domein Beau Marais. "Voor het eerste gaan we onze
wijnen exporteren. In de toekomst zullen onze wijnen in de betere Nederlandse restaurants te vinden zijn", zegt
Adries Schepers nog.
(Hans Put)