Gisteren luisterden 40 geïnteresseerden in het Brigidahuis in Koersel naar een voordracht over
WhatsApp preventie, georganiseerd door KWB in samenwerking met de lokale politie.
KWB-secretaris Willy Vancluysen heette de aanwezigen welkom en wenste iedereen alle goeds voor 2017.
Het eerste deel van de voordracht werd gebracht door Tijs Lemmens, WhatsApp-coördinator voor Koersel. Hij gaf eerst een kort overzicht van de historiek. WhatsApp werd een eerste keer opgestart in Paal door Ronny Myny en Stijn Vaesen. Na een tijdje werd ermee gestopt, maar later begon men toch weer opnieuw. Achteraf werd een facebookpagina gelanceerd ter ondersteuning en er ontstond een samenwerking met Stad en Politie Beringen. De zaak breidde zodanig uit dat men op zoek moest naar coördinatoren in de verschillende deelgemeenten.
Wat is eigenlijk WhatsApp? Het gaat om een gratis applicatie op een smartphone. Het is een burger-initiatief om info uit te wisselen met het doel om sporen te vinden om inbraken te voorkomen. WhatsApp werkt volgens het SAAR-principe: signaleren, alarmeren van 101-centrale, app gebruiken om aan de groep te melden, reactie: plannen van de verdachte verstoren, maar ook aan de eigen veiligheid denken.
Iedereen die in Beringen woont, in het bezit is van een smartphone en zich akkoord verklaart met het SAAR-principe, kan gratis lid worden via de
website van de politie.
Tijdens het tweede luik gaf
Davy Nys een uitgebreide, interessante uitleg over: ‘ Hoe onze woning beveiligen?’ Hij stond eerst stil bij het type inbreker, de inbraak zelf, de vooroordelen, de veilige leefgewoonten en het belang van sociale buurtcontrole.
Na een korte pauze met een drankje en een hapje volgde nog een deskundige uitleg over enkele bouwkundige beveiligingsmaatregelen.
Tenslotte bracht
Yves Claes van de politiezone Beringen-Ham-Tessenderlo nog enkele aanvullingen aan en hij eindigde met een warme oproep tot de aanwezigen om lid te worden van WhatsApp…
(Marie-Claire Nickmans en Jean Beerten)