Diyanet in België brieft de Turkse overheid in detail over de werking en de organisatie van in België opererende Gülen-gelinkte verenigingen. Dat blijkt uit het 'klikdossier' dat werd overgemaakt aan Ankara en dat
Knack kon inkijken.
Sommige Gülen-sympathisanten worden met naam en toenaam genoemd. Dat staat te lezen in Knack van deze week. Eerder schreef Knack al dat Turkse moskeeën en andere religieuze instanties in verschillende landen, waaronder België, vanuit Ankara de oproep hadden gekregen gedetailleerde rapporten door te sturen over de Gülen-beweging. Dat in ons land hierop ook werd ingegaan, werd door Diyanet in België met klem ontkend. Diyanet is het Turkse Directoraat van Religieuze Zaken, maar heeft ook buitenlandse afdelingen, die onder meer Turkse moskeeën onder hun hoede hebben.
Uit een dossier dat Knack kon inzien, blijkt dat Diyanet België wel degelijk gedetailleerde informatie richting Turkse overheid heeft gestuurd. Zo vertrok een rapport vanuit België richting het Directoraat van Religieuze Zaken, afdeling buitenlandse betrekkingen, in Ankara. Afzender was Adil Sahin, plaatsvervangend attaché religieuze zaken bij de Brusselse ambassade en vice-voorzitter van de bestuursraad van Diyanet in België. Adil Sahin was voorheen de imam van de Beringse Fatih moskee.
"In het Belgische rapport staat over acht bladzijden uitvoerig beschreven welke de activiteiten en de organisaties zijn van het Gülen-netwerk in België. Het ziet er allemaal heel objectief en onschuldig uit, en veel info komt gewoon uit Belgische media, maar in de huidige Turkse context kan het geheel erg zorgwekkend worden genoemd. Immers, de zuiveringen die de AKP-regering doorvoert sinds de mislukte staatsgreep van 15 juli maken duidelijk dat iedereen die zelfs van ver een connectie heeft met het Gülen-netwerk, als terrorist wordt beschouwd. En dus riskeert iedereen die met naam en toenaam in het rapport staat, opgepakt te worden als terreurverdachte", lezen we in Knack.