Kobe Snyers (Groen) stelde nog een mondeling vraag over de
bouwontwikkelingen in het gebied
Broekhoven.
"Het gebied Broekhoven (gelegen tussen de Broekhovenstraat, Everselstraat en Kasteletsingel) is voor het grootste deel onbebouwd. Enkel langs de straten die dit gebied afbakenen, staan momenteel enkele tientallen woningen. Het gebied tussen deze straten in bestaat momenteel hoofdzakelijk uit natuur. Ook de Helderbeek doorkruist dit gebied. Voornamelijk ten noorden van de Helderbeek is er waardevolle natuur aanwezig.
In 2017 werd een provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan (PRUP) voor dit gebied van 22,3 hectare opgemaakt. In dat PRUP werd dit gebied als woongebied bestemd, waarbij een minimale dichtheid van 25 woningen per hectare vooropgesteld werd. Matexi maakte al een inrichtingsvisie voor dit gebied op waarbij er 460 woningen gebouwd zouden kunnen worden.
Ook in de Bouwmeesterscan wordt het gebied Broekhoven onder de loep genomen. Daar is men streng voor de invulling die in het PRUP vooropgesteld wordt. De Bouwmeesterscan oordeelt namelijk dat er in Beringen al een enorme voorraad aan bouwgronden is die volstaat om de verwachte bevolkingsgroei richting 2035 maar liefst twee maal op te vangen. Neem daarbij nog eens de recent uitgevoerde en reeds geplande projectgebieden bij en je komt aan een gigantische woningvoorraad die in Beringen op de markt zal komen. Denk bv. aan de recente bouwprojecten in Beringen-centrum (Bleyck-park en B-Blocks), het geplande Houtpark (310-tal wooneenheden), het masterplan voor de kanaalzone (351 wooneenheden), de toekomstige ontwikkelingen in Beverlo centrum,… Er wordt gewaarschuwd voor een overaanbod aan woningen, maar Beringen lijkt stilaan een walhalla te worden voor bouwpromotoren.
De Bouwmeesterscan concludeert dan ook terecht dat grote uitbreidingsprojecten zoals dat in Broekhoven op dit moment ongewenst zijn en best voor onbepaalde tijd bevroren worden of minstens drastisch ingeperkt. Het advies wordt gegeven om de beekvallei die door het gebied loopt te vrijwaren en enkel de bestaande straten verder af te bouwen. De rest van het gebied kan zo verder ingericht worden als landschapspark en groene long voor Beringen centrum.
Naar aanleiding van de mogelijke plannen om het Broekhoven-gebied gedeeltelijk als nieuwe begraafplaats voor Beringen-centrum in te richten, stelde stad Beringen de vraag aan provincie Limburg in welke mate de vooropgestelde woondichtheid in het gebied gehandhaafd moet worden. Op 9 maart 2023 nam het schepencollege op basis van overleg met de provincie de beslissing om over te gaan tot de opmaak van een inrichtingsplan voor het Broekhoven-gebied conform de principes van het PRUP.
Deze beslissing roept een aantal vragen op, niet in het minst omdat deze op het eerste zicht lijkt in te gaan tegen het advies dat in de Bouwmeesterscan gegeven werd om het gebied zoveel mogelijk te vrijwaren van bebouwing en er een groene long voor Beringen-centrum van te maken.
Daarom stelde Kobe volgende vragen: Betekent de opmaak van een inrichtingsplan conform de principes van het PRUP inderdaad dat het binnengebied bebouwd zal worden en dat het advies uit de Bouwmeesterscan om enkel de bestaande straten af te bouwen, wordt losgelaten?
Welke alternatieven werden verkend om toch tegemoet te kunnen komen aan het advies van de Bouwmeesterscan?
Is er geen mogelijkheid om via de opmaak een gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan tegemoet te komen aan het advies uit de Bouwmeesterscan?
Schepen van Stadsontwikkeling Patrick Witters (CD&V) gaf antwoord:
"Zoals in de nota aan het schepencollege van 9 maart jl. wordt gesteld, is de aanleiding om een inrichtingsstudie voor het gebied Broekhoven te laten opmaken, het feit dat het schepencollege de zone Broekhoven heeft aangeduid als een zoeklocatie voor inplanting van een nieuwe begraafplaats voor Beringen centrum. Redenen hiertoe zijn: de ligging, het groene karakter en het feit dat de stad eigenaar is van heel wat percelen gelegen ten zuiden van de Helderbeek.
De beslissing om over te gaan tot het laten opmaken van een inrichtingsstudie is genomen na overleg met de Provincie Limburg. Voor het gebied is immers een provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan (P-RUP) opgemaakt en van kracht. Het is één van de deelgebieden binnen de Afbakening van het Kleinstedelijk Gebied Beringen (KSG). Het voormalige woonuitbreidingsgebied kreeg als bestemming stedelijk woongebied om zo te kunnen voldoen aan de taakstelling van het KSG Beringen op vlak van wonen en woonaanbod.
Het P-RUP werd in 2017 door de Provincieraad goedgekeurd. Sindsdien zijn er inderdaad een aantal nieuwe beleidsevoluties en inzichten gekomen zoals o.a. de bouwmeesterscan, visies m.b.t. de rol en de betekenis van de valleigebieden als groenblauwe aders, de Omzendbrief van de Vlaamse Regering (OMG/2022/1) met richtlijnen voor het toepassen van de watertoets en restricties in het bouwen in overstromingsgevoelige gebieden, het nog beschikbaar aanbod aan bouwgronden ... Zoals in de nota en het besluit van het schepencollege wordt aangegeven, zullen deze nieuwe elementen worden meegenomen bij opmaak van de inrichtingsstudie. Zo zal – in relatie tot deze nieuwe evoluties en inzichten – o.a. de haalbaarheid en de wenselijkheid van het opgelegd woonprogramma (-dichtheden) worden afgetoetst en gezocht naar mogelijke varianten.
In dit kader is de ontwikkeling van de kanaalzone belangrijk om mee te nemen. Recent heeft het college een ontwerper aangesteld om voor de kanaalzone een gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan op te maken. Hierdoor zal langs het kanaal een nieuw woonaanbod worden ontwikkeld. In het kader van de zgn. ruimtebalans kan dit tot gevolg hebben dat hierdoor in Broekhoven lagere woondichtheden kunnen worden gerealiseerd.
De opmaak van de inrichtingsstudie zal gebeuren in nauw overleg met andere overheden en bevoegde instanties zoals Provincie Limburg en het Vlaams Departement Omgeving. Tot slot dient opgemerkt dat de beslissing tot het wijzigen van een provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan bij de Provincieraad ligt en niet bij de Gemeenteraad. Belangrijk is dat de stad – door opmaak van een inrichtingsstudie – de regie voor de gebiedsontwikkeling van Broekhoven in handen neemt".