Donderdag 12 oktober 2017
Op de OCMW-raad van Beringen van 10 oktober 2017 werd door de N-VA fractie een aantal vragen gesteld omtrent de deelname van het OCMW aan het meldpunt voor eerlijke concurrentie.
Sedert mei van dit jaar werd aan de OCMW’s toelating verleend om meldingen te maken bij het meldpunt voor eerlijke concurrentie. Eerder hadden particulieren en ondernemingen reeds de mogelijkheid om bij vermoedens van sociale fraude zoals zwartwerk en domiciliefraude, een melding te maken.
Gezien OCMW’s vaak de eersten zijn waarbij vermoedens van sociale fraude naar boven komen, zijn zij ook een bevoorrechte melder van dit soort praktijken.
Het OCMW van Beringen blijkt tot op heden niet aangesloten bij het meldpunt. .
"Het OCMW van Beringen is inderdaad niet aangemeld bij het Meldpunt voor Eerlijke Concurrentie.
Op het OCMW van Beringen hanteren we het protocol Beroepsgeheim in onze werkzaamheden. Deze zal binnen korte tijd aangepast worden aan de Omzendbrief om de strijd tegen terrorisme te bevorderen zoals gevraagd door de Federale Overheid. Op deze manier zal een uitzondering gemaakt worden op het beroepsgeheim inzake vragen van sociale inspectie, vragen van schuldbemiddelaars, directe belasting alsook terroristische dreigingen", zegt OCMW-voorzitter Hilal Yalcin.
“Inderdaad wordt door het OCMW zelf reeds ingegrepen bij vaststellingen van misbruik rond leefloon. Toch gaat het meldpunt veel verder in zijn onderzoek dan enkel misbruiken omtrent leefloon. Het OCMW heeft geen bevoegdheden wanneer het om andere soorten fraude gaat. Er wordt bovendien een onderzoek gevoerd naar werknemer én werkgever”, stelt N-VA raadslid Wesley Jeunen,
“Wel is het zo dat bij vermoeden van zwart werk, de cliënt hier ten alle tijde mee geconfronteerd wordt door onze maatschappelijke assistenten en wordt hier ook altijd rekening mee gehouden bij berekening van leefloon of steun”, stelt de OCMW-voorzitter Hilal Yalcin nog.
Recentste nieuws Beringen