In de raadzaal van het Stadhuis werd deze middag het vredeslicht
verdeeld.
Het idee van een vredeslicht is in 1986 ontstaan in Oostenrijk. Het is
volgens de organisatoren een universeel symbool dat boven de religies
staat. Het vuur wordt elk jaar opnieuw gehaald in Bethlehem op de eerste
zondag van december. Daarna wordt het verspreid over andere landen,
waaronder België. Dit jaar was het ophalen in Palestina door de
oorlogssituatie niet mogelijk en kwam het licht uit Oostenrijk.
Het vredeslicht uit Bethlehem wil mensen motiveren om tussen Kerstmis en
Nieuwjaar een eenvoudige maar een persoonlijke en actieve bijdrage te
leveren om warmte, vreugde, hoop, licht en hartelijkheid aan zoveel
mogelijk mensen door te geven.
"We richten ons op de dialoog in dienst van de vrede. Het wil een signaal van verbondenheid zijn aan alle mensen die op zoek zijn naar betere leefomstandigheden".
Die boodschap trof ook Hatice Baloglu uit Beringen. Daarom nam ze het initiatief om het vredeslicht ruimer onder de aandacht te brengen in Beringen en een boodschap van vrede te brengen bij christenen en moslims, als teken van verbondenheid. Samen met de Stad Beringen en de interculturele raad Be Same(n) werd vandaag dit moment georganiseerd.
"Wat fijn dat we hier samen staan, verenigd rond het Vredeslicht, dat helemaal uit Bethlehem tot hier is gebracht. Bethlehem, de geboortestad van Jezus – of zoals we in de islam zeggen: Isa, vzmh – is een plek waar verschillende gemeenschappen samenleven. Het licht dat van daaruit naar ons komt, herinnert ons aan een eenvoudige maar krachtige boodschap: vrede.
Vandaag is dat woord misschien wel belangrijker dan ooit. Als we het over vrede hebben, denken we vaak aan landen die in oorlog zijn, aan conflicten die we zien op het nieuws.
Maar vrede begint niet alleen daar ver weg. Vrede begint dicht bij ons.
Het begint in ons eigen hart. Vrede betekent geduld, begrip en respect tonen. Het betekent luisteren naar elkaar, zelfs als we anders denken. Vrede is ook belangrijk in ons eigen huis, in een gezin, waar liefde en warmte de basis vormen. Vrede speelt een rol op school, waar we leren samen te werken en elkaar te waarderen. Het is van belang op de werkvloer, waar collega’s elkaar ondersteunen. En het is de kracht die een wijk of een stad verbindt, zoals hier in Beringen, waar we trots mogen zijn op onze diversiteit", vertelde Hatice.
Boodschap verspreiden
Scholen en verenigingen werden uitgenodigd om het vredeslicht, binnengebracht door deken Thieu Plessers vanuit de kerk in Beringen, te verspreiden. Kinderen van basisscholen Westakker, Straf!, De Step, De Beerring en SBS Koersel zongen samen het vredeslied. (zie onze Facebook) en brachten een boodschap van vrede. Verschillende verenigingen en personen beloofden het vredeslicht te verspreiden. Zo was er onder andere een delegatie van de Italiaanse gemeenschap in Beringen-Mijn, de voorzitter van de Diayanet moskee in Beringen, de mijnwerkers-brancardiers van Paal, een imam uit Heusden-Zolder, Mehmet Üstün van de Sultan Ahmet moskee uit Heusden-Zolder en de directie van het Spectrumcollege Beringen. (Hans Put)
Bekijk nog meer foto's op onze Facebook.