De stad Beringen springt nogal slordig om met
erfgoedobjecten. Dat blijkt uit een nieuwe vraag van onafhankelijk raadslid Hilaire Poels op de gemeenteraad van aanstaande maandag. Eerder werd al tevergeefs een zoektocht opgestart naar de sjerp van oud-burgemeester De Quebedo uit Paal. De oude sjerp uit het begin van de 20ste eeuw hing lang op het kabinet van de burgemeester in het voormalig SAC en geraakte spoorloos. En nu is er de zoektocht naar een herdenkingsplaat van één van de beroemdste Beringenaren. Poels is gepassioneerd door de Beringse geschiedenis en keek dan ook vol verwondering naar de populaire tv-serie 'Het verhaal van Vlaanderen' waarbij in aflevering vijf het
verhaal van Lodewijk Heyligen ofwel Ludovicus Santus (1304-1361) uit Beringen werd verteld. Die schreef in 1349 een belangrijke brief en die werd vanuit Avignon met een ruiter naar Brugge gestuurd om de bevolking in onze streken te waarschuwen voor de
pest. Dit verhaal is uitvoering beschreven in diverse artikels en boeken.
"Hij was een zeer begaafd intellectueel en musicus- magister in de musica sonora, met een netwerk in gans kerkelijk-Rooms Europa.
Financieel leefde Ludovicus Sanctus van zgn. beneficiën- vergoedingen- voor de uitvoering van zijn muzikale stukken en kreeg hij ook prebendes- sponsoring- van de genoemde kerk in Brugge, de hoofdstad van het welvarend en zeer rijke Graafschap Vlaanderen. Heyligen was nauw verbonden aan de curie, dus de hofhouding, van de toenmalige paus van Avignon. Tussen 1310 en 1409 verbleven daar 9 pausen", weet Poels te vertellen.
Een klein stukje uit de lange brief:
"Beste vrienden, ik schrijf u dit, opdat gij zou weten in welke gevaren wij leven. Drink en eet met mate, mijd koude en laat u niet verleiden to overdaad. En bovenal zoek slechts sporadisch omgang met mensen, zeker niet op dit ogenblik, tenzij ze een gezonde ademhaling hebben en dat zijn er weinig. Het is is echter binnenshuis te blijven totdat de epidemie overwaait,' schreef Heyligen op 27 april 1348.
Ook de astrologie wordt erbij gehaald.
"De pest moet een cyclus doorlopen van tien jaren, waarvan er al drie verstreken zijn. Om die reden is men ervoor beducht dat ze heel de wereld zal rondtrekken. Toch zal deze epidemie, naar men zegt, in trager tempo oprukken in koude streken".
Ondertussen weten we dat de pest lelijk heeft huisgehouden in Europa.
De beroemde Beringenaar kreeg vorige eeuw van de Vlaamse Toeristenbond een herdenkingsplaat aan het voormalig stadhuis in het centrum van Beringen. Nu kreeg Poels de vraag waar deze plaat is gebleven want het gebouw werd in 2018 gesloopt. En daar wil hij maandag een antwoord op.
Maar wij kunnen u vertellen dat de plaat niet werd verwijderd voor de sloop. Uit foto's van onze medewerker Hans Put is duidelijk te zien dat het bord nog aan stadhuis hing, toen de sloophamer op 25 mei 2018 in het gebouw werd gezet. Het herdenkingsbord is dus mee in het puin verdwenen. Tenzij iemand nog op het laatste nippertje het bord heeft gered?
Poels vraagt nu dat de stad een nieuwe herdenkingsplaat laat maken.