Vandaag werden in Beringen de eerste spuitjes gezet maar de grote vaccinatiecampagne moet nog beginnen en dat zal ten vroegste over enkele weken zijn. De vaccinatiecentra krijgen elke week van het
agentschap Zorg en Gezondheid een bericht hoeveel vaccins ze ontvangen om in de daaropvolgende weken toe te dienen. Op basis van die aantallen, kunnen ze zich organiseren om voldoende personeel te voorzien en de vaccinatielijnen in elk centrum voor te bereiden. De vaccinatiecentra sturen vervolgens de uitnodigingen uit per sms, e-mail en brief naar de doelgroepen die gepland staan in die weken.
1. Die uitnodigingen worden een tweetal weken voor het vaccinatiemoment verstuurd naar de te vaccineren persoon.
2. Op de uitnodiging staat een voorstel van dag en uur dat gereserveerd wordt voor de vaccinatie van de persoon, zowel voor de eerste als de tweede vaccinatie.
3. De persoon die de uitnodiging ontvangt, heeft drie opties: men voorstel online of telefonisch bevestigen (1), wijzigen (2) of annuleren indien men niet gevaccineerd wil of kan worden (3). Elk vaccinatiecentrum bouwt een telefonische helpdesk uit waar de burger naar kan bellen om te helpen bij het bevestigen of aanpassen van de reservatie voor vaccinatie. Ook de Vlaamse infolijn zal telefonisch beschikbaar zijn om alles in goede banen te leiden.
4. De te vaccineren persoon dient zich met zijn reservatie aan bij het vaccinatiecentrum op het juiste moment en doorloopt de vaccinatielijn.
De uitnodigingen per brief worden via BPost verstuurd door de Vlaamse overheid. Voor deze uitnodigingen en reservaties maken de vaccinatiecentra gebruik van het IT-systeem “Doclr” dat speciaal daarvoor werd ontwikkeld. De centra beschikken ook over toepassingen om hun vaccinvoorraad te beheren en hun personeelsplanning op te maken. De voorbije week konden alle vaccinatiecentra er al mee testen en konden ze ook een aantal scenario’s doorlopen, waarbij mensen zich aanmelden in het centrum voor vaccinatie. Daarbij kon ook geoefend worden wat te doen als iemand te vroeg of te laat zich aanmeldt, zonder reservatie, met taalproblemen, een doof of blind persoon enzoverder.
Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid Wouter Beke: ‘Ik krijg veel mails van bezorgde burgers die vragen waarom we niet sneller kunnen vaccineren, maar de realiteit is verpletterend: je kan maar vaccineren met de vaccins die je ter beschikking hebt, en dat zijn er op dit moment te weinig. Wat wel vaststaat, is dat Vlaanderen klaar is om dagelijks meer dan 120.000 vaccins te zetten. Zodra we voldoende voorraden hebben, zal dit in de mate van het mogelijke gebeuren.’