17 Femmaleden van Koersel-Steenveld kwamen in het Brigidahuis luisteren naar wat
lesgeefster Lydia Groven wist te vertellen als antwoord op de vraag:’ Wat doet licht met ons, mensen?’
Het onderzoek naar de invloed van het licht op het menselijk lichaam is nog vrij recent. Vanaf de geboorte zit er een circadiaans ritme op onze genen: een inwendige biologische klok van 24 uur. We hebben daglicht nodig om dat in evenwicht te houden. De duur en de intensiteit van het buiten gaan zijn belangrijk. ’s Morgens is er veel blauw licht, dat is koud licht en het maakt ons alerter. Blauw licht is ook nuttig voor lichttherapie bv. bij behandeling van depressies.
De uitvinding van het kunstlicht heeft dat 24 uur-ritme door elkaar gehaald. Termen als ‘lumen’,’ lux’ en ‘kelvin’ werden uitgelegd. Ze kunnen ons helpen bij het aankopen van goede lampen.
Welke impact heeft licht op ons 24 uur-functioneren? ’s Morgens zorgt buitenlucht voor een goed bioritme, maar dat blauwe licht doet ook ’s avonds vlotter inslapen en zorgt voor een betere slaapkwaliteit. Ook ’s middags bewegen we best een tijd buiten: dat zorgt voor betere slaap en minder depressie. ’s Avonds vermijden we best blauw licht, dus geen felblauwe schermen… Veel licht ’s nachts verstoort het biologisch ritme. Nachtwerk vraagt dus veel van het lichaam: veel bewegen en buitenkomen, genieten en gezond eten zijn dan belangrijk.
Het onderzoek naar onze biologische klok zit nog in de lift. Dat was het besluit van deze boeiende avond. (
Marie-Claire Nickmans)