Limburg telt opvallend weinig
buurtinformatienetwerken in vergelijking met andere Vlaamse provincies. Dat blijkt uit een schriftelijke vraag die
Berings Kamerlid Werner Janssen (N-VA) stelde aan minister Jan Jambon.
Een buurtinformatienetwerk structureert de samenwerking tussen burgers en politie om de sociale controle in een bepaalde omgeving te verbeteren. Hierdoor stijgen de veiligheid en het veiligheidsgevoel.
Onze provincie telt op dit moment
17 buurtinformatienetwerken die geregistreerd werden bij Binnenlandse Zaken. Ter vergelijking, in de provincie Antwerpen zijn er 495, Oost -Vlaanderen telt er 259, West-Vlaanderen 79 en Vlaams Brabant 65.
“De buurtinformatienetwerken zijn duidelijk nog niet echt ingeburgerd in Limburg. Sedert 2014 zijn er maar 13 bijgekomen. Dat is jammer want we kunnen met z’n allen samenwerken aan een veiliger buurt. Burgers en politie zijn daarbij partners en het buurtinformatienetwerk zorgt ervoor dat deze samenwerking vlot verloopt. Het delen van informatie is noodzakelijk om de veiligheid te verhogen,” zegt Werner Janssen.
In Tessenderlo en Lummen zijn er al wel buurtinformatienetwerken en in Beringen is er het
WhatsApp-initiatief dat in 2016 van start ging. Het netwerk telt ondertussen meer dan 400 leden en kan rekenen op een positieve balans.
"In 2016 liepen 14 meldingen van verdachte situaties binnen. Eén melding bevatte nuttige informatie aangaande een lopend onderzoek bij de politie. In 2017 telden we 16 meldingen waarvan in totaal 3 meldingen waardevolle informatie opleverden en zelfs één dader kon opgepakt worden. Bij de andere meldingen stuurde de politie een patrouille langs om de situatie ter plekke te controleren", zegt waarnemend
commissaris Geert Wouters.