Het
onderzoek van Toxicowatch over de dioxines in Beringen blijft reacties uitlokken. Filip Peeters, directeur van Bionerga, vertelt in het TVL nieuws dat zij voldoende metingen doen en dat de oorzaak van de hoge dioxines niet bij hun ligt. Peeters spreekt zelfs van verhoogde houtverbranding door particulieren tijdens de energiecrisis als mogelijke oorzaak. En die uitspraken vallen dan weer niet goed bij Leefbaar Tervant. “Peeters probeert de toename van dioxines door te schuiven naar de burger door te verwijzen naar toegenomen houtverbranding gelinkt aan de energiecrisis. Het betreft volgens de onderzoekers echter dioxinetypes gelinkt aan complexer samengesteld afval, geen houtverbranding. Is het niet beter om gewoon mee te werken aan verder bronbepalingsonderzoek en de ruwe data van eigen metingen open te delen met het betrokken onderzoeksteam. Been gelijkaardig onderzoek in Parijs ontving Toxicowatch 1300 pagina’s aan meetgegevens, in Beringen kregen ze 1 A4-tje met meetgegevens. De tactiek om het onderzoeksteam zwart te maken, vinden we laag bij de grond. Het onderzoeksteam stelt ook duidelijk dat een bronbepalingsonderzoek dient opgezet te worden. Zelf als bedrijf verklaren dat alles in orde is, is voor ons niet geloofwaardig ”, stelt
Peter Houdmeyers van Leefbaar Tervant. Cruciaal zijn de momenten van metingen.
"Bionerga meet niet tijdens opstarten en stilleggen van de oven. Dit werd vastgesteld in 2022 tijdens een audit van de overheid. Dan is de temperatuur uiteraard laag, en, dat zijn juist de momenten van dioxinevorming.
Bij voorbaat zeggen dat men niets te maken heeft met de dioxines in Beringen is dus voorbarig gezien de meeste problemen met de uitstoot van afvalverbrandingsovens ontstaan tijdens opstarten en stilleggen. Bionerga heeft hierover volgens de auditor van de Vlaamse overheid geen meetgegevens, alleen over de periodes dat de oven op hoge verbrandingstemperatuur is.
Gewoon meewerken aan het bronbepalingsonderzoek is dus de boodschap voor Bionerga. Niet vooraf zichzelf uitsluiten zonder geldig bewijsmateriaal", zegt Houdmeyers tot slot.
Hoe dan ook, de burger is niet gebaat met een wellens nietes spelletje. De oorzaak moet onderzocht worden, waar die ook ligt. En die taak ligt bij onze Vlaamse politici. Met de gezondheid van de burgers, kan en mag toch niet gespeeld worden.