Vandaag werden de vissen die nog in de vijvers aan het Melkpad aanwezig
waren, gevangen.
En dat waren er best nog heel veel, naar schatting 1000. Gisteren werden de werken door de politie stilgelegd na een klacht van
een buurtbewoner.
Sinds 16 september laat de VLM werken uitvoeren op en langs het druk
gebruikte Melkpad in Koersel. De werken kaderen in het
natuurinrichtingsproject Zwarte Beek en kaderen in het project om het eeuwenoud
veenpakket te beschermen. Ook enkele oude vijvers worden hierbij gedempt.
"Begin september liet de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) een firma de vijvers leegvissen. Slechts in 1 van de 3 vijvers werd toen vis aangetroffen, ook na herhaling van het elektrisch afvissen. Bij deze techniek raken vissen gedesoriënteerd door een elektrische puls, waardoor ze naar het vangnet zwemmen. 146 vissen werden uit de diepste vijver gehaald, slechts drie soorten werden waargenomen: rietvoorn, blankvoorn en schubkarper. De vissen werden in september opgehaald om in privé-vijvers over te zetten. Omdat 100% van de vispopulatie nooit afgevist kan worden, worden aan het begin van dempingswerken tussen de vijvers sleuven gemaakt richting Oude Beek. Via die doorgangen kunnen achtergebleven vissen in de vijver richting Oude Beek worden gedreven. Door vervolgens vijver per vijver te dempen, lukt dat behoorlijk goed. Bezorgde buurtbewoners merkten tijdens de eerste dempingen echter dat er nog vissen in de vijvers zaten, waarop de werken werden stilgelegd. Een tweede afvissing werd daarop georganiseerd, waarbij de resterende vissen uit het water werden gehaald om te verhuizen. Het betroffen allemaal kleinere vissen die tijdens de eerste afvissing vermoedelijk een schuilplaats vonden tussen oud takkenhout en slib. Na inspectie en akkoord door de milieuambtenaar werden de dempingswerken terug aangevat", laat de Vlaamse Landmaatschappij vandaag weten.
De werken aan de vijvers maken deel uit van een groter geheel aan inrichtingswerken om het veenmoeras in de Zwarte Beekvallei te herstellen.
"De vijvers die we nu dempen, zijn ooit kunstmatig aangelegd bij vakantiehuisjes. Rond de huisjes en de vijvers stonden sparren die helemaal kapot waren. De huisjes – vaak met een asbest dak – en de sparren werden al opgeruimd. Nu de vijvers gedempt zijn, kan er op deze locatie opnieuw laagveenmoeras ontwikkelen, een natuurlijk habitat voor heel wat amfibiesoorten, libellen, maar ook vogels zoals watersnip en blauwborst".
Tegelijk met het spotten van de achtergebleven vissen, werd ook gevreesd voor olievervuiling doordat een ‘oliefilm’ op het water werd opgemerkt. Nazicht wijst echter op een gevolg van kwelwater, dat in het gebied veelvuldig voorkomt.
"Kwel is grondwater met bijzondere kwaliteit dat onder druk naar de oppervlakte komt. Vooral diepe kwelstromen die eeuwenlang door de bodem hebben gestroomd, zijn zuurstof- en voedselarm en vaak kalk- en ijzerhoudend, wat leidt tot bijzondere flora. Typisch voor dat kwelwater is dat er soms een film op het wateroppervlak ligt, die lijkt op een olievlek, maar wat eigenlijk het resultaat is van de werking van ijzerbacteriën", vertelt VLM nog tot slot.(foto VLM)