Op be-MINE zijn de werken gestart voor fase 1 van het Houtpark. Tussen het woonzorgcentrum Sporenpark en de Avonturenberg komen 40 woningen. Momenteel wordt een groot deel van het bos dat nu een buffer vormt tussen de Stationstraat en duikcentrum TODI, gerooid. Tegen de ontwikkeling van het Houtpark was er veel protest van de buren. Na overleg is de verkaveling aangepast maar de buurtbewoners blijven met argusogen kijken naar de ontwikkelingen. Op termijn moeten er 300 woningen komen de buurt vreest vooral extra verkeersoverlast in de nu al te drukke Stationsstraat en Koolmijnlaan. In het persbericht van LRM klinkt het alvast zeer rooskleurig.
"Met dit natuurlijke parkontwerp zorgen we voor een sterker ecosysteem, een grotere biodiversiteit en een toegankelijke groene ruimte voor bewoners en bezoekers", aldus
Karolien Sas, algemeen directeur van be-MINE.“Het masterplan voor de herontwikkeling van be-MINE plaatst natuur en biodiversiteit centraal. De parkzone sluit naadloos aan bij bestaande fietspaden, waarmee we een groen netwerk creëren dat de hele buurt verbindt".
In de eerste fase wordt een deel van het jonge bos gekapt, grotendeels bestaande uit acacia.
“Dit stelt ons in staat om waardevolle, inheemse bomen zoals esdoorns, boswilgen en populieren de ruimte te geven om verder te groeien. Door ruimte te maken voor en bijplanten van inheemse soorten ontstaat een gezonde mix van fauna en flora waardoor het park klaar is voor de toekomst. De nieuwe open plekken dragen ook bij aan zichtassen en creëren fiets- en wandelverbindingen naar de residentiële ontwikkeling en de aangrenzende tuinwijken. Centraal in deze open ruimte komt een wadi die regenwater opvangt en tegelijkertijd fungeert als een avontuurlijke speelplek voor jong en oud”.
In harmonie met be-MINE
“Het ontwerp van de parkzone sluit aan bij eerdere projecten op de site, met het gebruik van natuurlijke materialen zoals wandel- en fietspaden in halfverharding, cortenstaalaccenten en wadi’s voor waterbeheer en speelplekken. Daarnaast wordt er een nieuw wandelpad langs het huidige fietspad aangelegd, zodat fietsers en wandelaars elkaar niet hinderen”.
Toekomstige wijk met ruimte voor natuur
Na de aanleg van deze parkzone, die begin volgend jaar wordt afgerond, wordt in 2025 de eerste fase van het residentiële project opgestart. Deze fase omvat 40 duurzame woningen, die volledig geïntegreerd worden in het natuurlijke landschap.
"Nog dit jaar zullen buurtbewoners uitgenodigd worden voor een exclusieve preview van de ontwerpen en plannen van deze woningen", vertelt Karolien Sas.
De hamvraag is nu of de eerste woningen een modelwijk kunnen vormen in het mooie parkgebied ofwel dat het een wijk wordt waar tuinen met doeken worden afgeschermd voor inkijk zodat het een rommeltje wordt zoals in de Waterstraat aan de andere kant van be-MINE.