In januari gingen de werken aan de
nieuwe buitenschoolse kinderopvang (BKO) aan het Academiepark in Koersel officieel van start. Het huidige gebouw is sterk verouderd en heeft onvoldoende opvangcapaciteit. De druk op de kinderopvang neemt alsmaar meer toe, wat de bouw van deze BKO cruciaal maakt. De nieuwe kinderopvang zal plaats bieden aan
100 kinderen, wat een verdubbeling is ten opzichte van de huidige capaciteit.
Er is reeds enkele jaren sprake van een nieuwe buitenschoolse kinderopvang in Koersel.
"Het is helaas een zeer ingewikkelde materie”, legt schepen van Stadsontwikkeling Patrick Witters uit. “De gemeenteraad keurde eind 2017 al een samenwerkingsovereenkomst goed met sociale huisvestingsmaatschappij Vooruitzien. Eind 2019 werd de omgevingsvergunning afgeleverd aan Vooruitzien en zou de notaris de opstalovereenkomst vastleggen. Toen bleek echter dat de regelgeving gewijzigd was. Zo duurde het tot 2021 om de verkavelingsvergunning af te leveren. Afgelopen maand zijn de werken dan toch aangevat. De opening van de nieuwe BKO is voorzien in de zomer van 2023.”
Als locatie voor de nieuwe kinderopvang koos de stad voor het Academiepark.
“Het is een locatie voornamelijk gericht op kinderen en jongeren. Denk hierbij ook aan de Academie voor Muziek Woord en Dans en de nieuwe polyvalente feest- en theaterzaal COR. Het is uiterst belangrijk dat onze kinderen en jongeren hun talenten kunnen ontwikkelen, want zij vormen de toekomst van onze stad”, vertelt burgemeester Thomas Vints.
Zo zal de nieuwe BKO niet alleen een grote binnenspeelzaal bevatten, maar ook heel wat andere ruimtes, zoals een huiswerkruimte, een aparte ruimte voor tieners en zelfs een keuken waarin ze samen kunnen koken. Verder zal de buitenspeelruimte van de BKO ook deels toegankelijk gemaakt worden voor kinderen uit de buurt. Op deze manier is de BKO aangepast aan de noden van de kinderen en kunnen alle kinderen zich ten volle amuseren in de nieuwe opvang. Met dit project zet stad Beringen haar voortrekkersrol in het beleid op vlak van kinderopvang verder en streeft ze de doelstellingen van het nieuwe decreet Buitenschoolse Opvang en Activiteiten, dat vorig jaar in januari in werking trad, na. Het decreet stelt dat kinderen ook buiten de schooluren ontplooiingskansen en speelmogelijkheden moeten hebben, dat ouders de kans moeten krijgen om deel te nemen aan de arbeidsmarkt, en dat gelijke kansen en sociale cohesie bevorderd moet worden.
Het project gaat echter verder dan enkel kinderopvang. Zo zullen er boven de BKO acht sociale koopappartementen komen en ernaast zes aaneengeschakelde eengezinswoningen.
“Met deze combinatie van kinderopvang en wonen wil de stad haar ruimte duurzaam benutten en een gezellige dorpssfeer creëren met een goede balans tussen groene ruimte, duurzaam en kwalitatief wonen, talentontwikkeling en een veilige woon- en leefomgeving. Zo pakken we niet alleen het capaciteitsprobleem voor buitenschoolse kinderopvang aan, maar zorgen we er ook voor dat werk, privé en gezin makkelijker te combineren zijn”, zegt Vints tot slot.