Vanaf vandaag starten wij met een nieuwe rubriek waarbij we maandelijks een overzicht geven van de werkloosheidscijfers in Beringen.
Eerst nog een kort historisch overzicht: als ex-mijngemeente heeft Beringen historisch gezien meer werkloosheid als gemiddeld. De laatste jaren is de werkloosheidsgraad echter gestaag gedaald van 12,5% in 2004 tot 8,5% in 2014. In 2014 dook de werkloosheid in Beringen voor het eerst onder het Limburgse gemiddelde. Een trend die zich de eerste jaren van 2015 doorzet.
Hiermee doet Beringen het beduidend beter dan andere mijngemeentes. Ter vergelijking: in 2014 bedroeg de werkloosheidsgraad in Genk en Maasmechelen meer dan 13%.
Zeer kenmerkend voor de werkloosheidscijfers in Beringen is het grote aandeel allochtone werkzoekenden. In 2014 was 40,3% van de Beringse werkzoekende van allochtone afkomst. In Limburg ligt dit percentage enkel in Heusden-Zolder nog hoger (41,5%).
Werkloosheidscijfers juli 2015
Eind juli 2015 waren er 1.742 werkzoekenden in Beringen. Dit is exact één persoon minder dan in juli 2014. Gemiddeld steeg de werkloosheid in Limburg met 1,9% owv de sluiting van Ford.
De werkloosheidsgraad in Beringen bedraagt 8,75% in juli. De werkloosheid in juli en augustus ligt elk jaar sterk hoger dan de andere maanden. Dit komt doordat er veel jongeren op de arbeidsmarkt komen.
Het valt wel op dat er 5% minder jongeren werkzoekenden zijn dan een jaar geleden. Daarentegen stijgt de werkloosheid bij 50-plussers met meer dan 10%. Dit komt door de regeringsmaatregelen waarbij ouderen langer beschikbaar moeten blijven op de arbeidsmarkt.
Zeer opvallend is ook- en dit in tegenstelling tot de trend in de rest van Vlaanderen- is de stijging met 10% van het aantal hooggeschoolde werkzoekenden in Beringen. Dit zou te verklaren kunnen zijn door het grotere aantal hooggeschoolde schoolverlaters in onze stad.
Tenslotte zien we dat het aantal langdurige werklozen ook stijgt met 6,4% tov vorig jaar. Toch kent onze stad minder langdurige werklozen dan het Vlaams gemiddelde.
Recentste nieuws Beringen