Voor
pastoor Geert Croes was het afscheid van zijn parochianen afgelopen zaterdag heel hartelijk. Afscheid nemen is niet makkelijk en pastoor Geert nam zoals altijd geen blad voor de mond. Net als de Limburgse vicaris deed bij de viering van 80-jaar Mijnkathedraal vorige maand, verwees ook Geert Croes naar de
tv-reeks Godvergeten.
“De uitzendingen hebben veel los gemaakt.
We zijn triest en beschaamd. Laten we ook de mensen in ons hart en gebed meedragen die miskend, misbruikt zijn en wiens leed zwaar om dragen is.
Het is goed dat ze gezien en gehoord worden. Waar we kunnen kunnen we luisteren en zorg dragen voor hen die gekwetst zijn, op vele manieren, soms van kindsaf aan… door misbruik, maar ook hen die bv. homo zijn of gescheiden, of op welke manier ook ooit gekwetst zijn door de macht en het gezag van mensen die in de kerk, in een parochie of in een school …en daarbuiten in een vaak harde kille wereld”, vertelde Croes afgelopen zaterdag.
“Al weet ik uit eigen ervaring dat wie echt op zijn hart is getrapt en wiens vertrouwen is beschaamd dit zijn hele leven als een litteken meedraagt en zich vaak begrijpelijkerwijs, moeilijk opent voor gesprek, vergeving en genezing. Het zijn vaak moeilijk te helen wonden…In de gekruisigde christus herkennen we hen, en we hopen op opstanding, heelwording en verrijzenis… Dat is ons geloof”, vertelde Croes afgelopen zaterdag in zijn dankmis.
“De kerk had vroeger veel macht, die ze ten goede heeft gebruikt, en vaak ook misbruikt. Tegenwoordig ligt de macht niet meer bij de pastoor op de preekstoel, maar in de macht van de media en sociale media. Zij beïnvloeden de geesten des mensen en bepalen welke richting het uitgaat en hoe er gedacht, gepraat en gehandeld dient te worden. Politici volgen hierin vaak gedwee op een populistische manier.
Ook dat zien we deze dagen gebeuren".
De kerk is vandaag de dag, heel anders dan in vorige eeuw.
"We hebben hier vooral veel fijne mensen in onze parochies die hier bidden en zich engageren. De kerk, is niet alleen de paus, een bisschop of pastoor. Dat zijn voor meer dan 99 % de vrijwilligers, goede mensen, die het beste van zichzelf geven in groepen en verenigingen, in scholen en jeugdbewegingen, in wel en wee, die zieken gaan bezoeken, vluchtelingen begeleiden, sociale contacten onderhouden en aan gemeenschapsopbouw doen, omdat ze van hier zijn én omdat ze geloven, erin geloven. U bent de kerk! Laten we dat niet vergeten! 2,6 miljard mensen zijn 'kerk', Christen zijn. Dat is niet zomaar een occult verderfelijk clubje uit Bokrijkstijd”.