Met een groep van 7 deelnemers startte vandaag een leuke workshop met een theoretische uiteenzetting over de do’s en don’ts van het snoeien van oude rozen. "We benadrukten dat het gaat over de oude Europese rozen en dat er op de Avonturenberg gekozen werd voor o.a. damacenerrozen, Portland rozen, bourbonrozen, centifoliarozen en nog enkelen die we onder de categorie ‘bijzondere’ omwille van hun bottels kunnen klasseren. Daarnaast werden er volop vragen gesteld over ieders eigen situatie en problematiek. Daaruit bleek wel dat praktisch elke heesterroos als een specifiek geval moet worden bekeken en er geen eenduidige methode van aanpak is. De enige algemene regels zijn dat er nu in het voorjaar maximaal 20% van het hout per jaar wordt weggesnoeid (dit om voldoende bloemhout te bewaren). Vuistregel is dat bij het snoeien we eerst goed observeren en altijd eerst de ‘probleemtakken’ worden weggesnoeid. Dit betekent eerst alle takken die elkaar kruisen, ziek zijn of naar binnen groeien wegnemen. Na een demo zijn alle deelnemers onder begeleiding zelf aan de slag gegaan. Na de opschiksnoei kregen de rozen nog aangepaste organische bemesting. Na afloop was er de afsluiter met de gebruikelijke koffie en rozencake. Met een rozenjenever klonken we op een geslaagde workshop onder een lentezon met temperaturen flirtend met de 20 graden Celsius", vertelt Michel Oyen.