De
afdelingen van KVLV Paal, Tervant, Koersel en Beverlo vieren vandaag op een speciale wijze de nieuwe naam van hun vereniging. De naam Ferm werd vrijdagavond bekend gemaakt tijdens een groot showevenement. De lokale afdelingen gaan de nieuwe naam vandaag aan de leden bekendmaken. In Tervant wordt een startvergadering gehouden met een ontspannende namiddag. De leden van Paal en Beverlo krijgen deze ochtend een verrassing aan de voordeur.
Ook in Koersel zullen de leden vandaag ferme aandacht krijgen.
(later meer hierover) We gaan even terug in de tijd voor de lange en roemrijke geschiedenis van het nieuwe FERM.
De Boerinnenbond werd gesticht op 5 juli 1911. In Leuven werd 'in den schoot van den Belgischen Boerenbond eene afdeeling voor vrouwen gesticht, met name Belgischen Boerinnenbond'.
Elke gilde kwam 4 maal per jaar samen volgens een aanbevolen vergaderschema. Voordrachtgevers konden gevraagd worden bij het Ministerie van Landbouw of bij de Boerinnenbond zelf. Het valt op dat, naast de typische landbouwonderwerpen, er toen al aandacht was voor het verbeteren van de voeding, voor de verzorging van zuigelingen en voor een goede scholing voor meisjes op de buiten.
Tot 1940 was er een explosieve groei met ruim 200.000 leden.
50 jaar lang was de Boerinnenbond geëvolueerd, van een echte boerinnenbond naar een organisatie van landelijke vrouwen. In 1961, bij de viering van het vijftigjarig bestaan bereikte de Boerinnenbond een eerste hoogtepunt met 139.000 leden en 1.170 afdelingen. Bij het 60-jarig bestaan in 1971 werd de naam van de vereniging omgevormd tot Katholiek Vormingswerk voor Landelijke Vrouwen, in 1975 betekenisvol gewijzigd tot Katholiek Vormingswerk van Landelijke Vrouwen.
Na het jubileumfeest van 75 jaar KVLV ging de ledenaangroei gestadig verder en kende zijn hoogtepunt in 1991 met 163.000 leden.
Per 1 januari 2003 verhuisde KVLV van Leuven-stad naar Wijgmaal naar een nieuw opgetrokken gebouw op de oude Remysite. Eindelijk een plaats waar de hele Groep KVLV zich kon huisvesten. Want KVLV heeft zich als socio-culturele organisatie niet alleen ontwikkeld als vormingsbeweging, zij heeft ook haar dienstverlening uitgebouwd. Zo ontstonden er in de loop der jaren verschillende vzw's waarvan sommige uitgroeiden tot de grootste private dienstverleners in hun sector: Landelijke Thuiszorg, Landelijke Kinderopvang, Zorg-Saam en Ons Zorgnetwerk. In het belang van de Agraleden participeert KVLV aan de beleidsorganen van Boerenbond. Ruime netwerken met andere vrouwenbewegingen, vormings-, sociale en culturele groepen worden versterkt om het middenveld zijn volle plaats te laten innemen in Vlaanderen.
Vanaf 1991 daalde het ledenaantal van KVLV gestaag en geleidelijk. In 2005 waren nog 120.000 vrouwen aangesloten bij de vereniging. Het jaarlijkse verlies lijkt gestabiliseerd op een kleine 3.000 per jaar.
KVLV werkte aan de verbetering van haar imago, beginnend met een naamswijziging: KVLV is niet langer 'Katholiek Vormingswerk van Landelijke Vrouwen', maar expliciteert zich voortaan als 'Vrouwen met vaart'. Het ledenblad 'Eigen Aard' werd 'Vrouwen met vaart'. De nieuwe KVLV-stijl slaat aan. KVLV profileert zich nadrukkelijk op een aantal inhoudelijke domeinen: lekkere en gezonde voeding, gezondheid en conditie, creativiteit, zorgzaam samenleven, platteland. De kleine 10% boerinnen en tuiniersters onder de aangesloten leden worden ondersteund via de werking KVLV-Agra.
Vrouwenvereniging KVLV verandert na een halve eeuw opnieuw van naam. Een nieuwe naam en een nieuw merk, samen met enkele dochters. Allemaal gezinsondersteunende diensten, ontstaan uit groeiende maatschappelijke noden rond zorg zoals Landelijke Thuiszorg, Landelijke Kinderopvang, Puuur Huishoudhulp ... Vanaf 2020 zijn ze één krachtig netwerk met een nieuw verhaal. De lokale
KVLV-groepen van Beringen zijn samen 550 leden en 50 teamleden sterk. Zij zijn deel van dat nieuwe netwerk en zullen fier en enthousiast meebouwen aan het nieuwe verhaal. Want het netwerk komt tegemoet aan wat vrouwen vandaag willen.