De
Vlaamse Regering lanceert voor de
organisatie van zomerscholen een open oproep naar scholen, lokale besturen en andere initiatiefnemers. In een zomerschool wordt gedurende minstens 10 dagen in juli of augustus een leertraject op maat gekoppeld aan sport, spel en cultuur. Deelname is vrijwillig. De zomerschool is gratis voor de deelnemers, want de Vlaamse Regering voorziet een vergoeding van
25 euro per dag per leerling. De lokale besturen en de scholen kunnen bij de organisatie samenwerken met externe partners zoals jeugdwerking en organisaties die bezig zijn met leerondersteuning.
Leerkrachten, leerlingen en ouders zijn tijdens de coronacrisis keihard blijven doorwerken om hoogstaand afstandsonderwijs te organiseren. Er zijn grote inspanningen gedaan om álle leerlingen te bereiken en te betrekken, maar toch riskeren de meest kwetsbare leerlingen nog altijd een leerachterstand. Niet alle leerlingen zijn thuis bijvoorbeeld even goed omkaderd. Als de leerhiaten van deze leerlingen niet ingevuld worden in de komende maanden, dan beginnen zij straks met een achterstand aan het volgende schooljaar.
Voor Ludo Elsen, directeur van het Spectrumcollege is dit een goed idee maar is niet zeker of de juiste doelgroep bereikt zal worden.
"Ik steun alle initiatieven die niet alleen de leerachterstand bij de leerlingen verkleinen maar ook ervoor kunnen zorgen dat alle jongeren met gelijke kansen aan het volgende schooljaar kunnen beginnen. De belangrijkste vraag is echter of we de meest kwetsbare jongeren bereiken via zomerscholen. De uitdaging zal zijn om deze jongeren warm te krijgen voor dit initiatief. Het zijn net deze jongeren die niet zo goed omkaderd zijn. Daarom is het de taak van de school om bij het begin van het nieuwe schooljaar zo snel mogelijk de leerachterstand te detecteren en bij te werken. Tijdens het schooljaar kan er voldoende geremedieerd en gedifferentieerd worden", zegt Ludo Elsen.