Binnenkort kunnen ook sociale woningen worden uitgerust met zonnepanelen. De
commissie Wonen van het Vlaams Parlement heeft daarvoor gisteren het licht op groen gezet. Om de klimaatdoelstellingen te halen moet er in Vlaanderen fors worden geïnvesteerd in energie uit wind en zon. De daken van overheidsgebouwen en sociale woningen kunnen 'quick wins' zijn, omdat daar nog veel groeiruimte is. Toch heeft op dit moment slechts twee procent van de sociale woningen een voorziening voor hernieuwbare energie.
Om bijkomende zonnepanelen op sociale woningen mogelijk te maken, was een aanpassing van de regelgeving en een bijhorend financieel model nodig. Het is de sociale huisvestingsmaatschappij die de zonnepanalen plaatst en ook betaalt. Zij recupereert haar investering door die, gespreid over 25 jaar bijvoorbeeld (de minimale levensduur van de zonnepanelen), te verrekenen in de huurprijs. De huurder geniet van de opbrengst van de zonnepanelen in de vorm van een lagere elektriciteitsfactuur. Die verlaging ligt een pak hoger dan de verhoging van de huurprijs.
Bij de
Kantonnale Bouwmaatschappij Beringen wordt positief gereageerd.
"De KBM voorziet in sommige nieuwbouwprojecten reeds zonnepanelen om te voldoen aan de verstrengde energiepeilnormen. Tot op heden waren deze investeringen vrij duur en kregen de sociale huisvestingsmaatschappijen hiervoor geen subsidies. Het voorzien van zonnepanelen op bestaande woningen of appartementsgebouwen was daardoor niet haalbaar. Wij zijn blij met het nieuwe initiatief van het Vlaams Parlement en hopen dat deze geplande wetgeving snel in voege kan gaan zodat we kunnen onderzoeken of het installeren van zonnepanelen op bestaande woningen financieel en praktisch haalbaar is. In dat geval zullen we graag meedoen aan het initiatief en de installatie van zonnepanelen opnemen in onze planning. Dit is echter een proces dat heel wat tijd in beslag zal nemen … we hebben immers bijna 3600 woningen in beheer en niet op alle woningen kunnen panelen geïnstalleerd worden. We denken hierbij eerder aan het installeren van zonnepanelen op appartementsgebouwen waar een hoge rendementswinst voor huurders kan gerealiseerd worden", zegt
Erik Mannaerts van KBM.