Groen Beringen maakte een schatting van de kostprijs van zwerfvuil in Beringen en organiseerde gisteren een actie om dit onder de aandacht te brengen. Enkele leden sprongen op de fiets en maakten een fietstocht langs plaatsen waar regelmatig zwerfvuil terug te vinden is. Hoeveel kost dat zwerfvuil ons? Achteraan op de fietsen werd een duidelijk antwoord aangebracht:
1.158.827 euro per jaar. Vorig jaar stelde fractieleider Kobe Snyers aan schepen Tijs Lemmens (Voluit) al een schriftelijke vraag over de kostprijs van de zwerfvuilproblematiek in Beringen. Deze kon hier toen geen bedrag op plakken. OVAM voerde wel al onderzoek uit naar de kostprijs van zwerfvuil in Vlaanderen. Middels een omrekening op basis van inwonertal zou dit voor Beringen jaarlijks neerkomen op een bedrag van ongeveer 1.158.827 euro, waarvan 95% (of ongeveer 1,1 miljoen euro) bij de stad zelf komt te liggen. Schepen Lemmens gaf als antwoord op de vraag van Kobe Snyers wel mee dat er bij de stad 14,5 voltijdsen aan de slag zijn om zwerfvuil op te ruimen, vaststellingen te doen, meldingen van sluikstorten af te handelen en de handhaving te organiseren. Verder zijn er ook 5 bestelwagens met open laadbak, 2 personenwagens met aanhangwagen, 3 borstelwagens en 3 elektrische fietsen met aanhanger die onder meer gebruikt worden voor de bestrijding van de zwerfvuil- en sluikstortproblematiek.
Met de actie wil Groen Beringen meer bewustzijn creëren rond de kosten die gepaard gaat met de zwerfvuilproblematiek.
“Weinigen staan hierbij stil, maar die kosten betalen we allemaal via onze belastingbrief. Beeld je eens in welke waardevolle investeringen in veiliger verkeer, natuurbehoud, ondersteuning voor kwetsbaren of ondersteuning voor verenigingen in de plaats met dit geld gedaan kunnen worden", stelt Kobe Snyers.