In een poel in het
Smeetshof is op 22 maart een
Aziatische moddekruiper aangetroffen. Dat meldt Natuurpunt.
Het blijkt een bijzondere vangst.
Voor het meetnet van de Kamsalamander wordt, verspreid over heel Vlaanderen, ieder jaar een groot aantal poelen onderzocht op de aanwezigheid van Kamsalamander. Deze monitoring gebeurt volgens een gestandaardiseerd protocol met twee fuikvangsten en een schepnetronde. In Limburg staat dit jaar onder andere het Smeetshof op de planning. Tijdens de eerste van de twee fuikvangsten op 22 maart werd er in één van de poelen, naast verschillende Alpenwatersalamanders, een bijzondere bijvangst gedaan, een Aziatische modderkruiper. Dit is pas de tweede waarneming voor België. Drie weken later, 12 april, werden in dezelfde poel opnieuw twee Aziatische modderkruipers gevonden.
In België is de eerste Aziatische modderkruiper gevangen in 2006 in het Donkmeer in Berlare (Oost-Vlaanderen). De vreemde vis, zo’n 20 cm lang, zat in een palingfuik tijdens een inventarisatie van het vissenbestand. Eerst dacht men dat het om een Grote modderkruiper met kleurafwijking ging, maar visserijbiologen konden later bevestigen dat het een Aziatische modderkruiper was. Achteraf zijn er nog meerdere keren fuiken uitgezet, maar er werden nooit nog modderkruipers gevangen. Vermoedelijk ging het om een (on)opzettelijk vrijgelaten dier dat niet tot voortplanten is gekomen.
In 2012 is de Aziatische modderkruiper voor het eerst aangetroffen in Nederland, in de Tungelroyse beek in Limburg. Vier jaar later had de soort zich al verspreid over een traject van tenminste negen kilometer.
De Aziatische modderkruiper komt van nature voor in moerassige leefgebieden, van kleine vijvers en plassen tot moerassen langs beken en rivieren. Geïntroduceerde populaties werden aangetroffen in geïsoleerde poelen, maar ook in rivieren. Zoals vaak het geval is wanneer er een nieuwe exoot opduikt, is er enige bezorgdheid dat de Aziatische modderkruiper schade kan toebrengen aan inheemse fauna. en.