Vrijdag is het project
‘Bocholt Stuwt’ voorgesteld. Dat creëert mogelijkheden om water zoveel mogelijk lokaal te laten infiltreren en het grondwater terug aan te vullen. Het gaat ook verder dan gewoon stuwtjes plaatsen.
Verschillende boeren in de gemeente gaan experimenteren met stuwen in grachten om te kijken of ze hun akkers op die manier beter kunnen beschermen tegen droogte. Met een stuwtje langs een akker krijgt het water meer tijd om in de grond te sijpelen. Zo zouden boeren hun akker minder vaak moeten besproeien met grondwater of opgepompt water uit waterlopen, zei gedeputeerde Inge Moors.
Boeren worden steeds vaker geconfronteerd met lange droogteperiodes. Zeker de boeren in Noord-Limburg hebben het moeilijk doordat de zanderige ondergrond het grondwater minder lang kan vasthouden. Om deze droogteperiodes beter te kunnen overbruggen, gaan enkele boeren hier nu experimenteren met stuwen..
In het proefproject "Bocholt Stuwt" zullen
22 kleine stuwen geplaatst worden op grachten in de gemeente. "Een stuw is een betonnen muurtje met enkele planken erin die het water in een gracht moet tegenhouden", zegt Steve Meuris van Boerennatuur Vlaanderen. "Het waterpeil in die grachten zal daardoor stijgen en zo krijgt het water meer tijd om in de grond te sijpelen. Hierdoor zal het grondwaterpeil lokaal automatisch stijgen." Probleem is natuurlijk wel dat niet elke akker naast een gracht ligt.
Het project Bocholt Stuwt wordt ondersteund met een
subsidie van 125.556 euro uit het Droogte Innovatie Fonds van de Provincie Limburg. 7 van de 22 stuwen zullen gemonitord worden via peilbuizen met sensoren. Deze apparaatjes zullen vanop afstand gegevens over het grondwaterpeil doorsturen naar de boeren.