Kristof Braekers uit Kaulille en Ludo van Even uit Diest zijn de twee winnaars van de
7de editie van de Brouwland Biercompetitie. Tijdens de Brussels Beer Challenge selecteerde een internationale jury de 2 winnende bieren van de 7de editie van de Brouwland Biercompetitie uit een selectie van 15 bieren die de jury eerder samenstelde. Het was een moeilijke keuze, want er waren meer dan 70 inzendingen in meer dan 5 verschillende bierstijlen.
Na een oproep via Brouwland uit Beverlo kregen hobbybrouwers allerlande tot 16 september 2021 de tijd om hun eigen bier in te zenden.
Na veel proeven, proeven, proeven werden de 15 beste bieren bekend gemaakt. Er werden veel verschillende bierstijlen gebrouwen: van een klassieke tripel tot een fruitige Berliner weisse, van een droge saison tot een stevige stout én maar liefst 5 verschillende IPA-stijlen, waaronder de populaire New England IPA of NEIPA.
De 15 beste bieren werden nogmaals geanalyseerd, geproefd en beoordeeld door een internationale professionele jury, en dat tijdens de 10de editie van de Brussels Beer Challenge. “Karakterkop” van Kristof Braekers en “Fraline” van Ludo Van Even kwamen uiteindelijk als eindwinnaars uit de bus. Het eerste bier is een vlotte, kruidige saison; het tweede bier een Berliner weisse boordevol framboos. Vééél framboos! Ludo gebruikte maar liefst 2 kilo frambozen op 20 liter bier. Een slimme zet, zo blijkt.
Hobbybier komt in de winkel
De Horeca Expo in Gent was de volgende stop voor de 2 winnaars en hun winnende bieren. Maar de echte prijs? Die komt nog, want de 2 winnende bieren worden zo snel mogelijk gebrouwen i.s.m. bierfirma Elcano, zodat jij vanaf begin 2022 zélf een kruidige “Karakterkop” of een fruitige “Fraline” in huis kan halen. Meer nog: jij bepaalt welk bier een tweede keer op de markt zal komen! Hou dus zeker de “Fan Choice award” van Brouwland in de gaten via Facebook en Instagram.
Een kruidige saison
“Ik werk als Process Engineer bij Vasco Group en ben daarnaast al meer dan 10 jaar hobbybrouwer", zegt Kristof Braekers. "Ik probeer meestal 2 à 3 keer per jaar te brouwen en heb intussen al bijna 30 bieren gebrouwen. Ik volgde enkele workshops bij Brouwland, maar heb ook al heel veel zelf uitgezocht. Ik brouwde eerst met kant-en-klare bierkits, maar nu stel ik mijn eigen recepten samen met echte mout en verse hop. Ik maakte eerst vooral zware, donkere bieren. De laatste jaren ben ik me echter gaan toeleggen op het brouwen van hoppige, blonde bieren zoals een saison."
“Steeds meer hobbybrouwers brouwen atypische bieren zoals IPA, saison en Berliner weisse. Kortom, de Belg is eindelijk klaar om zijn blik te verruimen en verder te kijken dan de traditionele bierstijlen", zegt jurylid Hans Theunissen nog.